Şefa DNA: „Unii preferă să stea la închisoare, dar să nu le CONFISCĂM averile. E foarte dureros pentru ei”

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, că autorităţile financiare "nu execută efectiv" confiscările în cazurile rămase definitive prin hotarari judecatoresti, iar cei care fac puşcărie, după executarea pedepsei,  "se bucură în continuare de averile lor, de locuintele luxoase, de iahturi, de automobile de lux". Kovesi a arătat că "este foarte dureros" pentru cei care procurorii dispun confiscarea averilor, unii dintre ei preferând să stea la închisoare.

01 dec. 2015, 12:00
Şefa DNA: „Unii preferă să stea la închisoare, dar să nu le CONFISCĂM averile. E foarte dureros pentru ei”

Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în România, nu există o lege a ilicitului, dar procurorii au posibilitatea de a pune în practică procedura confiscării extinse. 

„A fost ultimul caz, al primarului Oprescu, unde procurorul a propus confiscarea extinsă a averii pana la contravaloarea unui milion de euro (…)  Este important de spus că autorităţile financiare nu execută efectiv aceste dispozitii care raman definitive prin hotarari judecatoresti. Degeaba cei condamnaţi intra in puscarie. Stau doi ani in puşcărie, ies si se bucura in continuare de averile lor, de locuintele luxoase, de iahturi, de automobile de lux. (…)

Am vazut reactia lor in momentul  in care procurorii le aduc la cunostinta că li se sechestrează bunurile, li se aplică confiscarea extinsă (…) Este foarte dureros pentru ei, cred ca unii dintre ei prefera sa stea in inchisoare dar sa nu le confiscăm averile. Aceeasi reactie o au atunci când punem control judiciar cu plata unei cauţiuni”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

CITEŞTE ŞI Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, interviu în presa străină: „Vor urma noi ARESTĂRI”

Pe de altă parte, Kovesi a recunoscut faptul că procurorii şi poliţiştii judiciari din cadrul instituţiei pe care o conduce nu sunt imuni la acte de corupţie

„Am avut situaţii de corupţie în DNA. Acum doi ani, colegii mei au arestat un procuror şef de birou care era suspect de corupţie. Am avut cazuri de politişti. Luna trecută, un poliţist a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Suntem foarte atenţi la modul în care recrutăm personalul, la condiţiile de integritate şi vă spun că nimeni din DNA nu are imunitate”, a declarat Kovesi.

Întrebată dacă este adevărat că cei care colaborează cu DNA sunt lăsaţi în libertate într-o mai mare măsură decât cei care nu colaborarează, şefa DNA a răspuns: 

„Nu, au fost situaţii în care persoane, în momentul în care au fost prinse, au colaborat cu DNA, dar au fost propuse la arestare. Nu este adevarat acest lucru, dar ei beneficiaza de nişte dispozitii legale, de o reducere a pedepsei….”