Laura Kovesi îşi face debutul pe primul loc în sondajele pentru alegerile prezidenţiale, peste Gabriela Firea şi Klaus Iohannis

Gabriela Firea este reprezentantul PSD cel mai bine cotat pentru o candidatură la alegerile prezidenţiale, în vreme ce din partea PNL cel mai bine văzut este Klaus Iohannis, potrivit unui sondaj Sociopol. În acest sondaj, apare şi Laura Codruţa Kovesi ca potenţial candidat la Preşedinţie, atât din postura de independent, cât şi din cea de lider al unei coaliţii anti-PSD.

20 mart. 2017, 10:25

Gabriela Firea se situează cel mai bine într-o competiţie internă în cadrul PSD pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale, potrivit sondajului Sociopol. Ea este urmată de Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

Din partea PNL, cel mai bine situat competitor ar fi Klaus Iohannis, urmat la mare distanţă de Cristian Buşoi şi Cătălin Predoiu.

La ALDE, competiţia internă ar fi adjudecată de Călin Popescu Tăriceanu,uramt la mare distanţă de Teodor Meleşcanu şi Daniel Constantin.

La USR, cel mai bine cotat este Nicuşor Dan, iar Clotilde Armand este pe locul doi.

În tabăra potenţialilor candidaţi independenţi / neafiliaţi politic conduce Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA (deşi ea s-a exprimat de mai multe ori că nu intenţionează să intre în politică). Ea este urmată de Dacian Cioloş şi Răzvan Mihai Ungureanu.

O altă întrebare vizează nominalizarea celui mai bun candidat anti-PSD, fără a mai pune condiţia să fie independent sau nu. Şi aici tot Laura Codruţa Kovesi conduce, în faţa lui Klaus Iohannis şi a lui Dacian Cioloş.

De asemenea, repondenţii au fost întrebaţi şi ce partid ar vota dacă duminica aceasta ar fi alegeri parlementare. PSD şi-ar păstra poziţia de câştigător al alegerilor, cu 47%, urmat de PNL (21%), USR (12%), ALDE (6%) şi UDMR (5%). Cifrele nu diferă mult de alegerile din decembrie, cu excepţia faptlui că, potrivit sondajului Sociopol, PMP, partidul lui Traian Băsescu, nu ar mai trece pragul electoral.

Sondajul a fost făcut în perioada 6-14 martie, pe un eşantion de 1.007 persoane, prin metoda interviului telefonic (CATI).

Eroarea maximă de eşantionare, la un nive de încredere de 95%, este +/ -3.2%