Laurel Hubbard, o sportivă transgender, a primit liber să participe la JO de la Tokyo

Comitetul Naţional Olimpic din Noua Zeelandă (NZOC) "este în măsură să confirme că, în cadrul sistemelor de calificare revizuite de către federaţiile internaţionale, mai multor halterofili din Noua Zeelandă, inclusiv sportivei transgender Laurel Hubbard, ar trebui să li se acorde un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo", a precizat, joi, NZOC

06 mai 2021, 15:48
Laurel Hubbard, o sportivă transgender, a primit liber să participe la JO de la Tokyo

Laurel Hubbard, o sportivă transgender, a primit liber să participe la JO de la Tokyo. Laurel Hubbard, inscrisă la debut cu prenumele Gavin, a fost primul sportiv transgender care a concurat la Jocurile Commonwealth-ului de la Gold Coast, Australia, în 2018, unde s-a accidentat la cot. Laurel Hubbard, în prezent pe locul 16 în lume la categoria super-grea (peste 87 kg), îndeplineşte normele de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie – 8 august), care prevăd în mod special ca nivelul de testosteron să fie menţinut sub 10 nanomoli pe litru, şi aceasta pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Această regulă stabilită de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) este urmată şi de Federaţia Internaţională de Haltere (IWF).

Laurel Hubbard, o sportivă transgender, a primit liber să participe la JO de la Tokyo

Deşi selecţia la haltere nu a fost încă anunţată, oficialii din Noua Zeelandă au indicat că Laurel Hubbard are şanse mari să îndeplinească criteriile sportive de calificare, care au fost simplificate de IWF în urma pandemiei Covid-19, scrie News.ro.

Halterofila, în vârstă de 43 de ani, a primit întotdeauna un sprijin puternic din partea comitetului olimpic din Noua Zeelandă, dar participarea sa la Jocurile Olimpice de la Tokyo nu ar trebui să pună capăt relansării dezbaterii privind participarea sportivilor transgender. În timp ce pentru unii ele îndeplinesc pur şi simplu criteriile stabilite de CIO, pentru alţii ele se bucură de un avantaj nedrept faţă de alte sportive născute femei. „Ea a respectat cerinţele CIO şi a dovedit că este o femeie… aşa că trebuie să-i dăm o şansă şi să-i permitem să continue”, a explicat, în 2018, Paul Coffa, secretar general al federaţiei de haltere din Oceania, pentru a-i apăra participarea la Jocurile Commonwealth-ului. Dar Federaţia Australiană de Haltere a încercat să-i interzică să participe, considerând că musculatura şi puterea pe care ea şi le-a dezvoltat ​​în timp ce era încă un bărbat i-au asigurat un avantaj fizic, indiferent de rata de testosteron.


loading...