Laurel Hubbard, prima halterofilă transgender din istoria JO, a ratat toate încercărilere la Tokyo

Laurel Hubbard (Noua Zeelandă), prima halterofilă transgender din istoria Jocurilor Olimpice, nu a reuşit nicio încercare în concursul de la Tokyo, la categoria +87 kilograme.

02 aug. 2021, 20:33
Laurel Hubbard, prima halterofilă transgender din istoria JO, a ratat toate încercărilere la Tokyo

Laurel Hubbard, prima halterofilă transgender din istoria JO. Neo-zeelandeza şi-a început concursul cu o încercare de 120 kg, apoi două de câte 125 kg, însă nu a reuşit niciuna. La 43 de ani, ea a devenit primul sportiv transgender care a concurat la Jocuri.

Laurel Hubbard, prima halterofilă transgender din istoria JO

Halterofila, care şi-a început la tranziţia la 35 de ani, când se numea Gavin, a fost primul sportiv transgender care a concurat la Jocurile Commonwealth-ului de la Gold Coast, Australia, în 2018, unde s-a accidentat la cot.

Primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice. Dezbaterile sunt în toi, există temerea că va domina autoritar competiţia feminină

Laurel Hubbard, care evoluează la categoria super-grea (peste 87 kg), a îndeplinit normele de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au prevăzut în mod special ca nivelul de testosteron să fie menţinut sub 10 nanomoli pe litru, şi aceasta pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Această regulă stabilită de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) este urmată şi de Federaţia Internaţională de Haltere (IWF).

Kereyn Smith, director executiv al NZOC, a spus că Hubbart întruneşte criteriile de selecţie ale CIO şi ale Federaţiei internaţionale de haltere (IWF): „Recunoaştem că identitatea de gen în sport este foarte importantă, o problemă sensibilă şi complexă care necesită un echilibru drepturile omului şi echitatea pe terenul de joc. În calitate de echipă a Noii Zeelande, noi avem o cultură puternică a … incluziunii şi a respectului pentru toţi”.