Laurent Fabius: Criza refugiaţilor pune în discuţie raţiunea de a fi a Europei

Criza refugiaților pune în discuție 'funcționarea și rațiunea de a fi a Europei', a avertizat șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, într-un interviu publicat marți de mai multe ziare europene, în ajunul summitului extraordinar al Uniunii Europene pe tema refugiaților, la Bruxelles.

22 sept. 2015, 08:44
Laurent Fabius: Criza refugiaţilor pune în discuţie raţiunea de a fi a Europei

‘Europa a cunoscut și alte crize. Dar de data aceasta, este pusă în discuție, într-un fel, rațiunea ei de a fi și chiar funcționarea ei’, a declarat Fabius pentru cotidienele Le Figaro (Franța), La Tribune de Geneve (Elveția), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia) și Le Soir (Belgia).

Miniștrii de Interne europeni se vor reuni marți la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un compromis cu privire la distribuirea a 120.000 de refugiați, înaintea summitului european de miercuri al șefilor de stat și de guvern.

‘Este o iluzie să credem că fiecare se va descurca restabilind frontierele naționale. Dar trebuie să avem onestitatea să spunem că, dincolo de solidaritatea necesară față de refugiați, nu putem lăsa ușile larg deschise pentru toți migranții economici’, a subliniat ministrul francez de externe, avertizând că, în caz contrar, Europa se va confrunta cu consecințe grave pe toate planurile.

Citeşte şi Amnesty International: Refugiaţii au nevoie de acces la protecţie internaţională, nu de bariere

Problema refugiaților nu va fi soluționată ‘prin intermediul egoismelor naționale’, a adăugat Laurent Fabius, avansând ca soluții instalarea unor ‘centre de primire și de identificare a refugiaților (așa-numitele ‘hotspots’) în primele țări în care intră aceștia’, organizarea ‘unui sistem de distribuire echitabilă’ a migranților, precum și ajutor pentru ‘țările din afara Uniunii Europene care se află în prima linie (Turcia, Iordania, Liban)’.

‘Dacă nu acționăm rapid, riscurile unei explozii sunt reale și considerabile, iar consecințele vor fi de toate felurile’, a avertizat șeful diplomației franceze.