Lavrov: Bruxellesul nu trebuie să subordoneze aderarea Serbiei la UE unei ruperi a relaţiilor ruso-sârbe

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat, într-un interviu pentru revista sârbă Horisons, că Bruxellesul nu trebuie să subordoneze aderarea Serbiei la Uniunea Europeană (UE) unei ruperi a relațiilor dintre Belgrad și Moscova, relatează miercuri agenția RIA Novosti.

28 ian. 2015, 16:50
Lavrov: Bruxellesul nu trebuie să subordoneze aderarea Serbiei la UE unei ruperi a relaţiilor ruso-sârbe

Bruxellesul nu trebuie să subordoneze aderarea Serbiei la UE unei ruperi a relaţiilor ruso-sârbe, crede ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit Agerpres.

”Îi invităm pe partenerii noștri de la Bruxelles să se comporte corect și să nu lege negocierile privind aderarea (Serbiei la UE) de o rupere a relațiilor organice cu Rusia”, a declarat șeful diplomației ruse.

”În schimb, un dialog bazat pe respect reciproc și o cooperare constructivă între toate părțile interesate, inclusiv contacte între Moscova și Bruxelles, ar permite atenuarea tensiunilor inutile în interesul întregii lumi”, a afirmat Lavrov.

În opinia ministrului rus, autoritățile sârbe au făcut cunoscut că vor să adere la Uniunea Europeană menținând în același timp relații bune cu Rusia.

”Noi le spunem în mod deschis partenerilor noștri din Serbia și din UE că integrarea europeană a Belgradului nu suscită în principiu nici o ostilitate din partea noastră, cu condiția, desigur, ca aceasta să nu aducă atingere relațiilor ruso-sârbe și proiectelor noastre comune, cu atât mai mult cu cât ele nu reprezintă nici o amenințare pentru Bruxelles”, a subliniat Lavrov.

Potrivit RIA Novosti, responsabilii UE au cerut anterior ca Serbia să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei dacă vrea să adere la UE. Șeful guvernului sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că țara sa dorește să adere la UE, dar refuză să impună sancțiuni Moscovei.