Lavrov dezvăluie condiţiile lui Putin pentru a se întâlni cu Zelenski: „Vrem să ne asigurăm că aceste contacte aduc valoare adăugată”

Potrivit ministrului de externe rus Serghei Lavrov, preşedintele Vladimir Putin nu ar refuza o întâlnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta subiecte "specifice".

10 mart. 2022, 19:42
Lavrov dezvăluie condiţiile lui Putin pentru a se întâlni cu Zelenski: „Vrem să ne asigurăm că aceste contacte aduc valoare adăugată”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezvăluit că a discutat în Antalya cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre posibilităţile unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

„Preşedintele Putin nu a refuzat niciodată contacte, dar vrem să ne asigurăm că aceste contacte nu sunt organizate doar de dragul contactelor, ci pentru încercări de formalizare a unor acorduri specifice. Am atins această problemă astăzi, a propus-o domnul Kuleba, eu i-am reamintit că noi suntem pregătiţi mereu de întâlniri, cu condiţia de a putea acorda valoare suplimentară şi a rezolva problemele”, a subliniat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.

Potrivit EFE, Lavrov a exclus „orice fel de dependenţă viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv că „ştim că ne va trăda din nou, aşa cum îşi trădează propriile sale valori”.

Citeşte şi: Vladimir Putin, schimbare de atitudine. Liderul de la Kremlin anunţă naţionalizarea bunurilor companiilor fugare

Rusia nu a folosit niciodată petrolul şi gazele sale ca armă şi va avea întotdeauna pieţe pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Întrebat despre riscul unui război nuclear, Serghei Lavrov a răspuns: ”Nu vreau să cred şi nu cred că ar putea începe un război nuclear”, şi că zvonurile despre un potenţial atac rus împotriva statelor baltice ‘par să fie farse vechi’, potrivit Agerpres.

În ce priveşte bombardarea miercuri a unui spital de copii din Mariupol, Lavrov a spus că aceasta s-a petrecut după ce clădirea fusese ocupată de forţele ucrainene şi înăuntru nu se aflau pacienţi.

Întâlnirea din Antalia, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

Citeşte şi: Iohannis, avertisment pentru români: „Războiul duce la creşterea preţurilor”. Ce spune de întâlnirea cu Kamala Harris