Le Figaro: „Guvernul francez ia în calcul închiderea liceelor şi colegiilor”

Guvernul Franței reevaluează restricțiile impuse, după ce numărul cazurilor de coronavirus a continuat să crească, în ciuda carantinei aproape generale.

10 nov. 2020, 20:56
Le Figaro: „Guvernul francez ia în calcul închiderea liceelor şi colegiilor”

Ziarul Le Figaro scrie că după continuarea creşterii numărului de cazuri şi bătăile de stradă de luni, dintre liceeni şi poliţişti, guvernul francez nu exclude, acum, închiderea liceelor și a colegiilor.

Pe 28 octombrie, președintele Emmanuel Macron anunța că Franța va intra într-o carantină națională asemănătoare cu cea din primăvară, dar școlile, creșele și grădinițele vor rămâne deschise. De asemenea, în urmă cu doar patru zile, Ministrul Educației din Franța, Jean-Michel Bllanquer, a declarat că autoritățile de la Paris vor să evite cu orice preț închiderea liceelor și exlud trecerea la învățământ online în colegii.

Potrivit lui Blanquer, contaminările identificate în cadrul sistemului de învățământ rămân „sub proporțiile întâlnite în restul populației”.

Lupte de stradă între elevi şi poliţie

Oraşul Compiegne de lângă Paris a fost luni scena unor ciocniri între elevi de liceu şi poliţie, pe fondul unor proteste legate de riscurile de sănătate presupuse de menţinerea deschisă a şcolilor. Aproximativ 100 de elevi, care cereau închiderea liceului Mireille Grenet, s-au bătut cu forțele de ordine, au vandalizat mașinile de poliție și au dat foc la coșurile de gunoi din apropierea unității de învățământ.

Săptămâna trecută, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene după ce elevii au blocat accesul într-un liceu din Paris, în cadrul unui protest împotriva măsurilor sanitare inadecvate luate pentru a preveni contaminarea.