Le Figaro: Preşedinţia română a Uniunii Europene nu debutează sub cele mai bune auspicii

Sub titlul „la București, puterea își reglează conturile cu Bruxelles-ul“, Le Figaro publică un amplu reportaj despre România, care a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene, publicația menționând că aceasta a fost lansată oficial în contextul tensiunilor între liderii europeni și oficialii români.    

13 ian. 2019, 13:18
Le Figaro: Preşedinţia română a Uniunii Europene nu debutează sub cele mai bune auspicii

Președinția română a Uniunii Europene nu debutează sub cele mai bune auspicii. Lovitura de început a fost ratată, atât pentru imaginea acestei țări de aproape 20 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din UE, cât și pentru Uniune, care expune o nouă fractură între vestul continentului și Europa Centrală, în timp ce Brexitul se profilează și naționaliștii europeni ar putea câștiga teren la alegerile europene din luna mai, notează publicația, citată de g4media.ro.

Le Figaro scrie despre ceremoniile de lansare oficială a președinției române, descriind atmosfera de la Ateneu și nota discursurilor oficiale, citându-i pe Florin Iordache, care a afirmat că puterea de la București înțelege foarte bine care este rolul României și că majoritatea parlamentară are înțelepciunea necesară și maturitatea politică pentru a susține Guvernul în misiunea sa, și pe Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut o Comisie Europeană „fătă dictat politic sau birocrație arogantă”. Publicația menționează că, în același timp, nu departe de Ateneu, aproximativ 600 de oameni manifestau cu sloganuri precum „Stop corupției” sau „Noi vrem UE. PSD vrea Rusia”.

Autorii reportajului precizează că liderii europeni au subliniat că nu există niciun compromis atunci când este vorba despre statul de drept, iar Jean Claude Juncker a vorbit și în declarațiile oficiale de vineri despre regresul din ultimii ani înregistrat în România în acest domeniu.

Scriind despre „păpușarii” de la București, publicația amintește că Liviu Dragnea nu a fost prezent la ceremonii, echipele guvernamentale spunând că este în concediu „în insule”. „O insultă pentru liderii europeni”, potrivit unei surse diplomatice citate de Le Figaro, care scrie că nu a fost singura, pentru că în sala Ateneului mai mulți „grei” ai PSD deja condamnați au fost prezenți, unul stând chiar în spatele liderilor europeni. Este vorba despre Adrian Severin.

Publicația amintește problemele juridice ale lui Liviu Dragnea și faptul că acesta a dat în judecată Comisia Europeană în legătură cu raportul OLAF care a dus la apariția dosarului Tel Drum 

De altfel, Le Figaro publică un articol distinct despre Liviu Dragnea, ascensiunea sa politică, puterea pe care încă o exercită în Teleorman și acuzațiile privind afacerea Tel Drum.