Le Monde, despre eşecul istoric al stângii la prezidenţiale: PSD a sedus electoratul cu ajutoare sociale şi discurs suveranist

Înfrângerea istorică a stângii la alegerile prezidențiale din România marchează eșecul strategiei PSD care a încercat în ultimii ani să seducă electoratul rural prin creșterea ajutoarelor sociale și printr-un discurs cu accente suveraniste și a întors spatele orientării istorice proeuropene a țării și celor peste 3 milioane de români plecați la muncă în Europa de Vest, scrie publicația Le Monde într-o analiză a rezultatelor scrutinului din România.

25 nov. 2019, 10:53
Le Monde, despre eşecul istoric al stângii la prezidenţiale: PSD a sedus electoratul cu ajutoare sociale şi discurs suveranist

Le Monde: Înfrângerea istorică a stângii la alegerile prezidențiale din România marchează eșecul strategiei PSD care a întors spatele orientării proeuropene a țării și celor peste 3 milioane de români plecați la muncă în vest

„În paralel, PSD a realizat multiple reforme în justiție, oficial cu scopul de a limita abuzurile procurorilor, însă în realitate în beneficiul fostului președinte al partidului, Liviu Dragnea. Arestat în cele din urmă pentru corupție în 27 mai, acesta a trebuit să-i lase președinția partidului Vioricăi Dăncilă”, notează Le Monde.

După trei ani de guvernare, PSD a fost aspru sancționat de alegători în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Viorica Dăncilă, fost premier, a obținut sub 37% din voturi, conform rezultatelor provizorii. „Niciodată un candidat PSD nu a obținut un scor atât de slab la alegerile prezidențiale”, subliniază publicația, menționând că președintele Klaus Iohannis a obținut o largă victorie.

Citeşte şi Primarul Bacăului, ironii la adresa Vioricăi Dăncilă: Aţi calculat câte voturi v-a costat tura cu bicla împreună cu Dragoş Benea?

„Dacă victoria a fost obținută, amploarea sa vine să închidă o conviețuire tensionată între șeful statului de centru-dreapta și un guvern de stânga care a sporit măsurile pentru a slăbi lupta împotriva corupției, sub critica puternică a străzii și a instituțiilor europene”, mai scrie Le Monde.

Publicația mai precizează că, în ciuda înfrângerii zdrobitoare, Viorica Dăncilă nu a făcut nicio referire la eventuala demisie de la conducerea PSD.

În opinia autorilor analizei, în următorul an PSD poate să profite de statutul de opoziție pentru a se reface, în timp ce majoritatea fragilă din Parlament va împiedica PNL să facă toate reformele pe care le-a anunțat.