Le Monde: parlamentarii francezi relansează dezbaterea cu privire la gazele de şist

Parlamentari din toate taberele politice ale Franței și-au unit eforturile în paginile unui raport care militează pentru explorarea acestei resurse neconvenționale de energie. Senatorul conservator și deputatul socialist pledează în document pentru forarea a zeci de puțuri și experimentarea fracturării hidraulice ameliorate și a altor tehnici alternative.

28 nov. 2013, 09:35
Le Monde: parlamentarii francezi relansează dezbaterea cu privire la gazele de şist

Constatăm că gazele de șist au fost demonizate în Franța fără o cercetare amănunțită, spun autorii raportului în țara care a interzis orice formă de explorare sau exploatare prin lege încă din vremea fostului președinte Nicolas Sarkozy. Această decizie a fost confirmată de Curtea Constituțională franceză în timpul mandatului Francois Hollande. Parlamentarii francezi afirmă că nu susțin consumul crescut de hidrocarburi, ci reducerea graduală a acestuia. Dar cele care sunt consumate ar trebui să vină cu precădere din subsolul francez, afirmă raportul, potrivit RFI. Cei doi parlamentari au fost însărcinați cu studiul metodelor alternative de explorare și forare a gazelor de șist, altele decât fracturarea hidraulică, o metodă controversată din cauza posibilelor efecte asupra mediului înconjurător.

Documentul prezentat în Parlament constată că există o multitudine de metode alternative ce ar putea fi utilizate, printre ele așa numita fracturare cu propan care se folosește deja la scară largă, dar decizia politică împiedică cercetarea în domeniu. Întreaga lume susține cercetarea, numai Franța bate pasul pe loc, spun autorii în raport și afirmă că această atitudine este dovadă de obscurantism. Cât despre fracturarea hidraulică, documentul constată că tehnica este deja bine cunoscută operatorilor francezi și că ea a fost aplicată de 45 de ori fără niciun efect negativ asupra mediului până la intrarea în vigoare a interdicției.