Le Pen contra Le Pen: Nu-l las să slăbească Frontul Naţional

Cu vederi opuse celor ale tatălui ei, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, a declanşat o criză în interiorul partidului său din cauza punctelor de vedere total diferite de cele ale tatălui său, Jean-Marie Le Pen, de la care a preluat conducerea formaţiunii politice. Divergenţele dintre tată şi fiică îşi pun însă amprenta asupra partidului, iar Marine spune deschis că nu îl va lăsa să îi "slăbească" FN.

08 apr. 2015, 20:29
Le Pen contra Le Pen: Nu-l las să slăbească Frontul Naţional

Într-un interviu în exclusivitate acordat publicaţiei Le Figaro şi care va fi publicat joi, Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, a recunoscut că există o „criză deschisă”în partid şi între ea şi Jean-Marie Le Pen.  Marine se plânge că „nu mai înţelege provocările lui care tind să se perpetueze”. Ea a mai dezvăluit că nu îi va susţine candidatura în alegerile regionale, în PACA (mai multe regiuni, unde FN este favorit).

Marine Le Pen s-a văzut obligată să organizeze rapid un nou birou politic. „Mă văd obligată, în interesul ţării mele, să iau o decizie dificilă care îmi afectează legăturile filiale. Dar Frontul Naţional este singura speranţă pentru Franţa. Nimeni nu poate să îl şubrezească şi nu voi lăsa pe nimeni să o facă. Cel puţin atât cât voi fi preşedinte”, a spus Marine.

Citeşte şi Franţa: Frontul Naţional, favorit în perspectiva alegerilor locale din 2015

Fiica vestitulşui politician francez a avut o întrevedere cu tatăl său, în biroul lui din Nanterre. I-a spus ce o frământă, ce se întâmplă în partid, dar şi că nu va susţine candidatura lui în alegerile locale, unde Frontul Naţional este, de departe, favorit.

Întrebată despre această situaţie oarecum neobişnuită între un tată şi o fiică pe care a învăţat-o, din experienţa lui, multe taine ale politicii, Marine Le Pen a răspuns sugestiv: „Sunt lucruri care se întâmplă. La urma urmei, va fi un candidat al Frontului şi un candidat disident!”… „Nu poţi să faci să troneze autoritatea şi să le impui disciplina tuturor şi mai ales preşedintelui de onoare. Astfel se instalează anarhia, haosul şi neînţelegerile”, a mai spus fiica lui Le Pen.

Războiul dintre Marine şi tatăl ei în vârstă de 86 de ani a început după ce el a făcut comentarii scandaloase faţă de Holocaust şi i-a luat apărarea mareşalului Petain, liderul regimului colaboraţionist  nazist de la Vichy. Într-un atac fără precedent la adresa tatălui său, ce a marcat prima încercare de a-l înlătura din partidul al cărui cofondator a fost, marine Le Pen l-a avertizat că îl va împiedica să candideze în alegerile regionale din acest an şi că a fost discreditat din punct de vedere politic.