Lecţie de viaţă a unei românce de etnie romă: Am trăit într-o baracă. Am înţeles că şcoala e singura cale de a fi liber

Din tabăra de romi, la Sorbona, una dintre universităţile de elită ale lumii. Este povestea de succes a unei tinere românce, care nu îşi neagă originile rome, şi îi învată pe cei din etnia sa că totul este posibil.

11 apr. 2016, 08:49
Lecţie de viaţă a unei românce de etnie romă: Am trăit într-o baracă. Am înţeles că şcoala e singura cale de a fi liber

Anina Ciuciu are 26 de ani şi este de etnie romă. Are cetăţenie franceză şi română. Are o diplomă în drept, la jurisprudenţă, obţinută la Universitatea Sorbona din Paris.

„Sunt doar o voce care arată că totul este posibil. Am trăit într-o baracă. Iar acum mă pregătesc să devin avocată. Puteţi face şi voi, aveţi şansa, puneţi-vă în valoare. Este greu, dar puteţi face asta”, spune tanara.

Aceasta este povestea de succes a Aninei, tănăra romă ajunsă la Sorbona, unde se pregăteşte să devină magistrat. Românca s-a născut în România, iar la sfârşitul anilor 90, a plecat cu familia în Italia. Au locuit într-o baracă şi trăiau din cerşit. După 6 luni, s-au mutat în Franţa, dar începutul a fost greu şi aici pentru familia de romi.

„Am reuşit să avem o locuinţă fixă, pentru că una dintre profesoarele mele ne-a ajutat să obţinem permis de şedere. Iar asta ne-a permis mie şi surorilor mele să mergem la şcoală. Am mers toate la şcoală şi ne-am finalizat studiile în Franţa. Am înţeles repede că şcoala e singura cale de a scăpa de sărăcie, singura modalitate de a fi liber”, a marturisit Anina.