Lector despre studenţii moldoveni: „Vin aici pentru distracţii, băutură şi droguri. Trebuie puşi la zid!”

„Vin aici pentru distracţii, băutură şi droguri (...) Trebuie puşi la zid!!!“, „M-au înnebunit cu băutele lor organizate sub tot felul de manifestări... pseudo-culturale şi pseudo-civice“. Sunt doar câteva dintre postările lect.dr. Vasile Cotiugă pe reţeaua de socializare.

02 dec. 2014, 07:02
Lector despre studenţii moldoveni: „Vin aici pentru distracţii, băutură şi droguri. Trebuie puşi la zid!”

Un lector de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a publicat o serie de mesaje pe Facebook du­minică noaptea, când începeau să apară primele cifre ale numărătorii parţiale a voturilor din Basarabia, acuzându-i pe basarabenii stabiliţi în Iaşi că „vin aici pentru distracţii, băutură şi droguri (…) Trebuie puşi la zid!!!” şi că „m-au înne­bunit cu băutele lor organizate sub tot felul de manifestări… pseudo-culturale şi pseudo-civice”.

Mai mult, interpelat de către diferiţi studenţi basarabeni, unii chiar de la Facultatea de Istorie, în cadrul aceluiaşi subiect de discuţii, lect.dr. Vasile Cotiugă a continuat, răspun­zând pe acelaşi ton – „vorbe domnule… cu multă votcă şi vin… Atât!”

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Partidele proeuropene au câştigat, după numărarea a 98% din voturi

Atacurile acestuia au pornit, după cum a explicat lectorul pentru „Ziarul de Iaşi”, de la faptul că pre­zenţa basarabenilor stabiliţi în România la vot a fost de doar 10%, cadrul didactic considerând că tinerii nu au conştientizat importanţa momentului. „Trebuiau să simtă româneşte mai bine, să înţe­legeaă că se joacă destinul unei ţări şi al unui neam, şi în momentul acela trebuiau să depună toate eforturile ca mulţi să iasă la vot. Afirmaţiile mele sunt date de faptul că există multe asociaţii de studenţi basarabeni pe Facebook, care fac tot felul de petreceri, de întâlniri… pot să facă şi lucrul acesta, e treaba lor, dar acum era cazul să facă ceea ce trebuiau, să mobilizeze oamenii să iasă la vot”, a declarat lect.dr. Vasile Cotiugă.

Pe Facebook, lectorul reclama faptul că doar 10% dintre basarabeni au ieşit la vot, spunând că „din 100 de basarabeni, 10 au fost la vot şi 90 au mers în crâşme să săr­bă­to­reas­că… 1 decembrie”, conchizând cu „Dormiţi liniştiţi! Putin ve­ghează!”.
Acesta a fost criticat şi de către câţiva basarabeni pe care îi avea în listă şi care s-au recomandat a fi studenţi ai UAIC. „Acum faceţi atac direct la persoană domnule profesor şi cred că ştiţi că este ab­solut inadmisibil pentru un cadru universitar”, a scris unul dintre aceştia într-un comentariu, potrivit Ziarului de Iaşi.