Legătura dintre micşorarea stomacului şi diabet

Kilogramele nu aduc doar centrimetri în plus ci atrag și anumite boli care pun în dificultate întreg organismul uman. Una dintre cele mai mari probleme cauzate dețesutul adipos în excep este diabetul zaharat de tip 2.

18 mai 2017, 08:45
Legătura dintre micşorarea stomacului şi diabet

Pe lângă faptul că aspectul estetic are de suferit cu fiecare kilogram în plus pe care îl acumulăm, nici sănătatea nu este ferită de probleme. Astfel că obezitatea poate fi adesea motivul morbidității. Bolile cardiovasculare și diabetul sunt cele mai des afecțiuni întâlnite mai ales la persoanele supraponderale.

Kilograme multe, articulații suprasolicitate

Cu cât este mai mare numărul de kilograme cu atât mai mult sunt solicitate articulațiile întregului organism. Această suprasolicitare duce la măcinarea cartilajelor și în timp la dispariția lor, favorizând alte probleme precum este și artroza.

Țesutul adipos nu este benefic organismului atunci când se regăsește în cantități exagerate. Sistemul cardiovascular este îngreunat, respirația are și ea de suferit deoarece obosești mai ușor, somnul este perturbat din cauza lipsei de mișcare și a alimentelor ce se digeră mai greu și la care tu nu renunți.

Operația bariatrică, soluția pentru diabet?

Se pare că, potrivit unui studiu efectuat la o clinică privată specializată în chirurgie bariatrică, peste 80% din bolnavii de diabet, după ce au suferit o intervenție chirurgicală de micșorare stomacală s-au confruntat cu o remisie a diabetului zaharat de tip 2.

Aparent, la numai un an după această intervenție, pacienții nu mai aveau nevoie să își administreze insulină, glicemia se regăsea între parametri normali, iar kilogramele erau în scădere.

„Rezultatele înregistrate ne confirmă încă o dată beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrică îl aduce în viaţa lor. Spre exemplu, în rândul pacienţilor insulino-dependenţi, ameliorarea diabetului se manifestă prin reducerea dozelor de insulină chiar din primele zile după operaţia bariatrică, iar în lunile următoare mulţi dintre pacienţi ajung chiar să nu mai aibă nevoie de nicio doză de insulină. Concret, analiza internă arată că 30% dintre pacienţii insulino-dependenţi nu mai necesită insulină după prima lună de la operaţie”, precizează Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelenţă, Director Medical Ponderas Academic Hospital.

Chirurgia bariatrică moft sau soluție?

Chirurgia bariatrică şi metabolică (sau chirurgia obezităţii) este cea mai eficientă metodă de tratare a obezităţii, în mod semnificativ și permanent. Scopul este atât pierderea în greutate, cât și remisia, până la vindecare, a anumitor afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, apnee de somn. Practic este o soluție chirurgicală pentru a îmbunătăți speranța de viață.

Efectele nu se văd imediat şi se păstrează greu

După ce a fost efectuată acaestă intervenție chirurgicală este necesară adoptarea unui stil de alimentație sănătosși moderat. Stomacul, chiar dacă a fost tăiat, în cazul în care continui să te supraalimentezi va reajunge la dimensiunile inițiale.

Probleme sociale și emoționale

Greutate în exces este o probleme care te poate afecta atât la nivel fizic, social cât și emoțional. În momentul în care imaginea ta nu mai coincide cu dimesiunea garderobei tale se poate produce foarte ușor un declic mintal, care poate să favorizeze apoi alte afecțiuni.

Conform studiului, peste 50% dintre pacienţii bariatrici declară că au apelat la chirurgie din considerente socio-emoţionale: îşi doreau să se simtă mai bine în pielea lor, să îşi recapete încrederea de sine sau să fie acceptaţi în societate.

„Odată ajunşi în cabinetul medical, pacienţii încep să ne povestească toate greutăţile trăite din cauza obezităţii, toate frustrările acumulate. Dintre cele mai întâlnite şi impresionante sunt acele acţiuni mărunte pe care mulţi dintre noi le fac zi de zi. Rămân fără loc de muncă, nu se mai pot descurca singuri în activităţi de rutină precum legatul la şireturi, îngrijirea personală, renunţă definitiv la activităţile gospodăreşti, nu îşi mai pot lua copiii în braţe şi chiar şi puţinii paşi parcurşi pe jos sunt o grea încercare”, adaugă Dr. Copăescu.

Practic, în momentul în care vrei să faci o schimbare în bine pentru sănătatea ta și te confrunți cu câteva kilograme în plus, soluția este să te reeechilibrezi alimentar. Însă, efectul obținut cu această intervenție se vede în timp, necesită o atenție deosebită, schimbarea modului de viață, ambiție și voință multă.

Citește mai multe despre operația de micșorare a stomacului, AICI