Lege modificată în România, produsul adorat de mulți se scumpește. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar

Un produs îndrăgit de foarte mulți români se scumpește în 2025! Se schimbă o lege adoptată acum 12 ani de către autoritățile române.
Filip Stan
18 ian. 2025, 23:14
Lege modificată în România, produsul adorat de mulți se scumpește. Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar
magazin

Dulceața, un produs nelipsit din cămara gospodinelor din România, se scumpește cu 10% începând din acest an, dintr-un motiv surprinzător: un ordin adoptat acum 12 ani de către autoritățile române, care vizează schimbarea rețetelor pentru alinierea la normele europene.

Dulceața se scumpește în 2025

Astfel, dulceața și alte produse similare, cum ar fi gemul și marmelada, vor avea un conținut mai mic de zahăr, iar producătorii vor fi obligați să utilizeze mai multe fructe în compoziție. În plus, etichetele produselor vor fi modificate pentru a reflecta noile informații, inclusiv cantitățile de apă, lămâie și extracte de fructe. Aceste schimbări vin ca parte a unei măsuri menite să îmbunătățească calitatea produselor și să reducă impactul zahărului asupra sănătății consumatorilor.

Citește și Din ce cauză apare mucegaiul în borcanele cu dulceață. Uite la ce trebuie să fie atente gospodinele

Deși aceste modificări vor aduce un conținut mai ridicat de fructe în produsele noastre, vor veni și cu o scumpire. Producătorii vor trebui să investească mai mult în schimbarea rețetelor și actualizarea etichetelor, iar acest cost va fi transferat asupra prețului final al produsului. Prin urmare, dulceața, gemul și marmelada vor suferi o majorare de preț de 10%.

În prezent, un borcan de magiun de 400 de grame costă 35 de lei, iar dulceața de cireșe amare ajunge la 50 de lei. În 2025, producătorii vor fi obligați să folosească 450 de grame de pulpă de fructe la un kilogram de gem, comparativ cu 350 de grame în anul precedent. Această modificare va avea un impact semnificativ asupra prețurilor, dar va aduce și un produs mai sănătos, cu mai puțin zahăr și mai multe fructe.

În cazul unor reţete de magiun sau dulceaţă, conţinutul ar trebui să crească cu 100 de grame, ceea ce ar însemna o cantitate de zahăr la 1000 de grame, produs finit.

Fructe mai multe în dulceaţă înseamnă preț mai mare spre vânzare. În Maramureş, de pildă, producătorii locali se pregătesc pentru noile reglementări. Potrivit oamenilor, preţurile bunătăţilor dulci vor creşte cu cel puțin 10% în 2025!

„Din păcate, optăm adesea pentru cel mai ieftin produs, nu pentru cea mai bună calitate. Produsele naturale aduc multe beneficii. Cu cât este mai multă pulpă într-un produs este mult mai benefic pentru sănătate”, susține Ioan Marian, producător, la Observator.

„Este foarte important să citim eticheta produselor alimentare şi întotdeauna să ne focusăm atenţia pe cantitatea de zahăr, nutrienţi, conservanţi şi coloranţi. Cu cât produsul este mai sărac în glucide, în zahăr, este mai calitativ”, a declarat nutriționista Iulia Trif.

Vezi și Cu ce poți înlocui zahărul din dulceața de gutui. Ingredientele care te ajută să te bucuri de dulcele cu parfum tomnatic fără să „dai în diabet”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”