Lege pentru românii care stau la casă. Ce trebuie să facă toţi proprietarii pentru a intra în legalitate. Este gratis!

Conform noii legislații, proprietarii care au o casă, dar nu și terenul de sub ea vor avea acum oportunitatea de a achiziționa terenul respectiv.
Filip Stan
27 iul. 2024, 06:30
Lege pentru românii care stau la casă. Ce trebuie să facă toţi proprietarii pentru a intra în legalitate. Este gratis!

A fost votată legea ce dă dreptul la terenul de sub casă. Familiile care vor deveni proprietare pe un milion de metri pătrați.

Sunt proprietarii din București, care și-au cumpărat casele în anii 90, în care stăteau anterior cu chirie, dar care, din cauza legislației de atunci, nu au putut să cumpere și terenurile.

Teren fără acte sub fiecare casă cât întreg Parcul Herăstrău

Un milion de metri pătrați de teren, echivalentul Parcului Herăstrău, urmează să ajungă în posesia celor aproximativ 15.000 de familii din Capitală care, până acum, aveau drept de proprietate doar asupra casei, nu și a curților.

Actul normativ le permite acestora acum să devină proprietari ai terenului de sub locuințele lor. Până acum, aceștia aveau drepturi de proprietate doar asupra construcțiilor, nu și asupra terenului pe care sunt amplasate.

Amenzi de 2.500 de lei pentru românii care stau la curte: Greşeala care îţi aduce Poliţia Locală la uşă

În București, peste 15.000 de familii vor beneficia de această nouă legislație. Proiectul de lege a fost votat recent în cadrul unei ședințe de consiliu. El urmează să intre în vigoare începând cu luna octombrie a acestui an. Este vorba de aproape un milion de metri pătrați de teren care vor deveni astfel proprietatea locatarilor.

Persoanele care vor fi recunoscute ca proprietari ai terenului de sub casă sunt cele care au achiziționat locuințe în anii ’90. Din păcate, în acea perioadă, legislația în vigoare nu le permitea să cumpere și terenul pe care se aflau aceste case.

Legea nr. 87/2020 modifică Legea nr. 18/1991. Ea aduce clarificări specifice pentru această categorie de persoane.

Conform noii reglementări, foștii chiriași ai locuințelor naționalizate vor beneficia gratuit de terenul aferent curților și anexelor gospodărești din jurul caselor lor.

De menționat este că obținerea dreptului de proprietate asupra terenului nu va implica niciun cost pentru beneficiari. Totuși, legea nu abordează în mod specific cazul construcțiilor deținute în coproprietate. Este posibil ca titlurile de proprietate să fie acordate proporțional cu cota deținuta de fiecare coproprietar.

Legea nu a intrat încă în vigoare. Cu toate acestea, persoanele interesate pot începe demersurile necesare pentru a deveni proprietari ai terenului de sub casă. Procesul poate fi birocratic și complex. Cu toate acestea, finalul merită efortul. Fiecare persoană va trebui să încheie un contract cu Primăria locală pentru a obține dreptul de proprietate. Acesta este unul dintre pașii necesari în acest proces.

După semnarea contractului, bucureștenii vor trebui să se adreseze Comisiei de Fond Funciar. Aceasta va avea responsabilitatea de a trimite documentele necesare către Prefectură. După această etapă, Prefectura va emite gratuit titlul de proprietate.

Familiile din București vizate de această situație au motive să se bucure, deoarece. După o perioadă îndelungată, vor putea să își revendice drepturile de proprietar. În plus, întregul proces nu implică niciun cost pentru aceștia.

Ce nu trebuie să facă românii care stau la curte, mai ales pe caniculă. Legea prevede amenzi de până la 100.000 de lei

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a făcut un apel ferm către proprietarii de terenuri să renunțe la practica incendierii pentru igienizare, subliniind că astfel de acțiuni sunt strict interzise prin lege. În contextul temperaturilor extrem de ridicate din această perioadă, incendierile necontrolate pot avea consecințe devastatoare.

La începutul lunii iulie, România a fost martora unui val de incendii simultane, izbucnite în doar 24 de ore. Peste 140 de incendii au fost raportate, afectând mai mult de 300 de hectare de teren. În fața acestor focare multiple, sute de pompieri au fost mobilizați pentru a stinge flăcările, evidențiind cât de periculoase și extinse pot deveni incendiile de vegetație.

IGSU a subliniat că arderile de vegetație sunt interzise și că nerespectarea acestei interdicții atrage sancțiuni severe. Persoanele fizice care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi de la 50.000 până la 100.000 de lei.

„Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului şi pe fondul temperaturilor ridicate, s-au înregistrat victime omeneşti şi importante pagube materiale”, a avertizat IGSU. Această afirmație subliniază gravitatea situației și necesitatea respectării legislației pentru prevenirea tragediilor.

Citeşte şi: Restricții de apă în șase orașe din țară! Semnalul de alarmă tras de Administrația Națională „Apele Române”

IGSU a atras atenția și asupra altor riscuri asociate incendiilor necontrolate de vegetație. Pe lângă pericolele directe pentru viețile omenești și proprietăți, aceste incendii pot cauza accidente rutiere grave din cauza scăderii vizibilității pe drumurile publice. Fumul dens produs de arderea vegetației poate reduce dramatic vizibilitatea, creând condiții periculoase pentru șoferi și putând duce la coliziuni și alte accidente.

În fața acestor riscuri, IGSU îndeamnă proprietarii de terenuri și pe toți cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să evite orice formă de incendiere necontrolată a miriștilor. În loc să recurgă la metode periculoase și ilegale de curățare a terenurilor, este esențial să se adopte practici sigure și conforme cu reglementările în vigoare.

Pe fondul temperaturilor extrem de ridicate și al condițiilor de secetă, orice scânteie poate declanșa un incendiu devastator. Conștientizarea pericolelor și respectarea legii sunt esențiale pentru protejarea vieților omenești, a proprietăților și a mediului înconjurător.

Citeşte şi: Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru pâine ca să iasă crocantă la exterior, pufoasă la interior și gustoasă ca la brutărie. Ingredientul secret al gospodinelor din Ungaria
Capital.ro
Mașinile mai vechi de 12 ani vor avea interzis! Noi reguli pentru românii cu mașini pe benzină sau motorină
Playtech.ro
Afacerea banală pentru care un bărbat a renunţat la job! Nu are program, îi asigură un trai mai bun şi nu are nevoie de studii
DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vedetă din România, de urgență la spital. S-a întâmplat în direct
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Ultima oră! Cutremur în România, în această dimineață. Cât de puternic a fost
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 2 stele din Costinești. Ireal cum arătau camerele și ce a găsit șeful ANPC în baie
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai iubit actor. Nu se va mai naște cineva ca el: Un geniu blând, frumos și jucăuș
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI Grigore Leșe a scos o ciorbă la plimbare pe Calea Victoriei. Cunoscutul artist, imbrăcat în ie și cu clop FOTO și VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spor de femeie și de nesimțire: cum a devenit SAPE exemplul perfect al imposturii bugetare