Legea antifumat ar putea fi amânată pentru luna mai. Guvernul ia în calcul modificări în şedinţa de miercuri

Legea antifumat, votată în Parlament şi care se va aplica din 16 martie, ar putea fi modificată în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare, din cauza unor prevederi considerate "absurde", legate de fumatul la terase, au declarat duminică, pentru News.ro, surse guvernamentale, care au precizat că, în cazul în care vor fi aprobate, modificările se vor aplica din luna mai, anunţă www.news.ro.

06 mart. 2016, 17:23
Legea antifumat ar putea fi amânată pentru luna mai. Guvernul ia în calcul modificări în şedinţa de miercuri

Legea antifumat prevede că fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Unii membri ai Executivului consideră „absurdă” definiţia din Lege privind locurile în care este interzis fumatul şi vor să o modifice în curând printr-un alt act normativ, deşi Legea fost publicată în Monitorul Oficial în data de 1 februarie 2016 şi se va aplica din 16 martie.

Potrivit sursei citate, această posibilitate s-a discutat şi în şedinţa de guvern din această săptămână, iar unul dintre argumentele principale ale celor care vor modificarea Legii este faptul că actul normativ ar avea ca efect interzicerea fumatului în locuri similare celor în care fumatul este în continuare permis, diferenţele de amenajare a teraselor fiind minore, după definiţia din Lege.

Însă mulţi patroni de cluburi şi restaurante cred că problema nu este legată neapărat de prevederile Legii, care ar fi suficient de clare, ci de modul în care autorităţile vor asigura respectarea legislaţiei antifumat.

„Legea este extrem de clară, nu lasă loc de interpretări. Unde există un plafon şi doi pereţi, nu se fumează. La fel, unde există un muncitor sau un angajat, fumatul este interzis. Însă sperăm că organele de control îşi vor face datoria şi nu vor închide ochii în privinţa unor localuri care nu respectă legea”, a declarat duminică, pentru News.ro, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti, Octav Dură.

Membrii Cabinetului Dacian Cioloş ar putea discuta în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare modalităţile prin care ar putea modifica pevederea care interzice fumatul la terasele acoperite şi delimitate de cel puţin doi pereţi.

Modificările făcute printr-un act normativ se vor aplica, însă, din luna mai, când vor intra în vigoare şi interdicţiile privind ţigările aromate la nivelul Uniunii Europene, au mai precizat sursele guvernamentale, pentru News.ro.

Din 20 mai 2016 va intra în vigoare, în România, un act normativ care interzice vânzarea mai multor sortimente de ţigări, precum cele aromate.