LEGEA ANTIFUMAT. Cum vor verifica poliţiştii dacă s-a FUMAT într-un spaţiu închis

De la 16 martie, fumatul va fi interzis în spațiile publice închise. Din acest moment, nu se va mai fuma în restaurante și cluburi, în școli și spitale, nici măcar în spațiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau școli, informează Digi24.

06 mart. 2016, 05:58
LEGEA ANTIFUMAT. Cum vor verifica poliţiştii dacă s-a FUMAT într-un spaţiu închis

Autoritățile au elaborat un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care se află în prezent în proces de definitivare. Potrivit documentului, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți dacă:

– spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis”;

– este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii;

– a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară;

– este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii;

– în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară

 miroase a fum de țigară.

De asemenea, aceștia au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității.

Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

Varianta finală va fi stabilită în urma consultării interinstituționale.


loading...