Legea care reglementează situaţia câinilor salvamont, adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care reglementează folosirea câinilor salvamont în intervenţiile în cazul avalanşelor şi la alte acţiuni. Camera Deputaţilor este for decizional.

27 nov. 2019, 14:30
Legea care reglementează situaţia câinilor salvamont, adoptată

Unitatea canină de intervenţie la avalanşă este echipajul compus dintr-un câine şi salvamontistul/jandarmul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, respectiv Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, respectând întocmai regulamentul acestora şi care a absolvit la zi verificările anuale,potrivitlegii adoptate.

Unităţile canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont constituite în urma obţinerii brevetului eliberat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România vor fi integrate în serviciile publice Salvamont din zonele cu risc de avalanşă prin încheierea unui contract de voluntariat sau de muncă şi vor fi puse, în caz de nevoie, la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, la cererea acestora.

La solicitare, unităţile canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont pot participa şi la alte acţiuni care necesită resurse specifice, precum: cutremur, căutare de suprafaţă, fără a se limita la acestea.

Conducătorul unităţii canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont care este atestat salvator montan sau salvator de subteran beneficiază de un spor la salariu de 20%, precum şi de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acţiunile de căutare.

Câinelui de serviciu din cadrul serviciilor publice salvamont i se asigură hrană sub formă uscată sau umedă. Hrana trebuie administrată ţinând cont de: vârstă, sex, talie, greutate, stare fiziologică, stare de sănătate, rasă, efortul depus, anotimp şi în funcţie de caracteristicile tipului de hrană folosit. Hrana trebuie să fie însoţită de un document din care să reiasă: caracteristicile, ingredientele, aditivii, analiza nutriţională, precum şi instrucţiunile de hrănire. Câinele de serviciu beneficiază de asistenţă medicală, tratamente medicale, vaccinări şi deparazitări periodice.

La scoaterea câinelui din serviciul activ din cadrul serviciilor publice Salvamont, conducătorul are dreptul absolut de adopţie gratuită, beneficiind în continuare de hrana asigurată de către serviciul Salvamont, care a fost ultimul beneficiar al serviciului acestuia.

Camera Deputaţilor este for decizional.