LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Ce paşi trebuie să urmezi pentru a scăpa de credit

Legea dării în plată a intrat în vigoare în data de 13 mai. În primele patru zile, ceva mai mult de 100 de debitori la nivelul întregii ţări au făcut notificări către bănci pentru a-şi preda imobilul.
Ionela Marcu
17 mai 2016, 08:01
LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Ce paşi trebuie să urmezi pentru a scăpa de credit

Procedura dării în plată nu este una complicată, dar, în cele mai multe cazuri, va fi contestată de către bănci. Pot apela la această procedură legală doar persoanele care au luat credite de până în 250.000 de euro pentru a achiziţiona o locuinţă.
Cele mai multe bănci din România au contestat puternic această lege, considerând-o neconstituţională. Ea a fost votată în parlament, promulgată de preşedintele României şi avizată de Curtea Constituţională în urma unei sesizări.

1.Ce trebuie să facă o persoană pentru a scăpa de datoria către bancă prin predarea casei?
Trebuie să-şi angajeze un avocat care să facă o notificare către bancă cum că debitorul doreşte să predea imobilul şi să scape de datorie.

Atenţie! Notificarea poate fi făcută şi prin notar sau prin executor, dar în final, se va ajunge tot la avocat pentru că băncile vor contesta în instanţă notificările primite.

2. Ce trebuie să conţină notificarea?
Acest document e o cerere prin care debitorul îi cere băncii să-i transfere proprietate imobilului pentru care a făcut împrumutul. Pe lângă elementele de identificare a contractului dintre bancă şi persoană, trebuie trecute în notificare „două zile diferite şi un interval legal pentru ca reprezentanţii legali ai băncii să aibă posibilitatea de a se întâlni cu debitorul pentru a realiza documentul de transfer al proprietăţii şi închiderea contractului de împrumut”, scrie un avocat specializat.

3. Ce taxe trebuie să plătiţi?
Băncile vor contesta în instanţă toate notificările primite chiar dacă sunt conform legii. Aşa că persoanele care apelează la această formulă pentru a scăpa de plata creditului imobiliar, trebuie să se aştepte la un proces. Întocmirea notificării ar trebui să coste în jur de 200 de lei, iar onorariul avocatului pentru un proces în prima instanţă – 2000 de lei, iar pentru apel încă 1000 de lei, conform cotidianului „Libertatea”. Durata procesului este estimată în acest moment la un an de zile. În cazul în care debitorul câştigă procesul cu banca, acesta îşi va recupera cheltuielile de judecată.

4. Ce ar trebui să faceţi înainte de a realiza notificarea?
Dacă vreţi să păstraţi imobilul, cel mai bun lucru ar fi să începeţi o negociere cu banca pentru schimbarea contractului de credit. Scoaterea comisioanelor ascunse, transferul creditului într-o altă moneda, recalculcarea dobânzii poate face rata suportabilă, iar atunci debitorul îşi păstrează casa şi continuă plata ratelor. Acesta poate folosi opţiunea „dării în plată” ca pe o soluţie extremă.

5. Cine pierde şi cine câştigă în urma dării în plată?
Nu pierde şi nu câştigă nimeni.

Ambele părţi sunt afectate de o astfel de soluţie. Banca se alege cu un „contract toxic”, nu va reuşi să încaseze suma proiectată şi trecută în contabilitate la momentul încheierii contractului de creditare, iar debitorul rămâne fără casă, un bun pentru care a plătit deja, lună de lună, un umăr de ani. Acei bani vor fi pierduţi.

La legea dării în plată s-a ajuns din cauza faptului că după instalarea crizei şi a creşterii abrupte a francului elveţian, băncile şi debitorii nu au găsit o cale de negociere astfel încât ultimii să scape de o parte din povara creditelor imobiliare. Cum această povară e resimţită la nivelul întregii societăţi, o reglemetare legală a conflictului a apărut firesc.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de case. Nu pot interveni. Lege dacă o altă mașină a parcat în dreptul curții
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Zi de coșmar în România. Temperaturi sufocante
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa