Legea dării în plată, contestată în continuare de reprezentanţii băncilor din România

Reprezentanții băncilor din România susțin că au luat act de aprobarea Legii privind darea în plată de către Parlament, însă avertizează cu privire la impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei în ansamblul său și solicită instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională pe încălcarea dreptului de proprietate și caracterul retroactiv al acesteia.
Filip Stan
13 apr. 2016, 14:36
Legea dării în plată, contestată în continuare de reprezentanţii băncilor din România

‘Asociația Română a Băncilor (ARB) a luat notă de votul Parlamentului privind aprobarea legii dării în plată. Comunitatea bancară rămâne la aceeași părere conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilității financiare, așa cum pentru prima oară s-a considerat de către Banca Națională a României în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar’, se menționează în comunicatul ARB.

Asociația mai menționează că mesaje similare au fost transmise și de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional, etc.

‘Există interpretări clare ale industriei financiare, ale Președinției și Guvernului României, Băncii Centrale Europene și ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibilele elemente de neconstituționalitate și de hazard moral. Aceste elemente de neconstituționalitate, împreună cu modificarea sau afectarea contractelor încheiate legal cu băncile în trecut, vor fi luate în considerare de către instituțiile de credit cu privire la modul în care vor reacționa la impactul acestei legi’, se mai arată în comunicat.

La rândul său, Consiliul Patronatelor Bancare din România solicită ‘cu toată responsabilitatea’ instituțiilor abilitate să-și exercite prerogativele și să sesizeze Curtea Constituțională a României în legătură cu această Lege, în vederea verificării constituționalității acesteia.

‘Atât Guvernul României, în punctul de vedere emis cu privire la Lege transmis Camerei Deputaților, cât și Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat deja în mod formal o serie de aspecte de neconstituționalite a Legii precum încălcarea principiului neretroactivității legii civile (prin aplicarea mecanismului dării în plată contractelor în curs de derulare dar și asupra procedurilor de executare deja începute/finalizate), încălcarea dreptului de proprietate privată (prin privarea forțată a instituțiilor de credit de bunurile proprii — drepturile de creanță), discriminarea creditorului ipotecar în raport cu alți creditori’, se arată în comunicatul CPBR.

Reprezentanții băncilor subliniază că toate aceste aspecte de neconstituționalitate sesizate în mod repetat atât de către comunitatea bancară cât și de instituțiile menționate au fost ignorate de către Parlamentul României și ‘subzistă ca atare în forma finală a Legii adoptată de către Parlament’.

‘CPBR își menține declarațiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, în forma adoptată astăzi de Parlamentul României, le va produce la nivelul întregii economii și reamintește, cu această ocazie, pozițiile critice exprimate de către Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană privind prevederile legii’, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi Deputaţii au adoptat Legea dării în plată cu majoritatea voturilor

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună