LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Vom cumpăra case cu rate direct la dezvoltator sau în leasing

Mult discutata lege a dării în plată, a cărei dezbatere a fost amânată pentru săptămâna viitoare, la solicitarea bancherilor, ar putea duce la diversificarea metodelor de achiziţie a unei locuinţe.

11 feb. 2016, 14:32
LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Vom cumpăra case cu rate direct la dezvoltator sau în leasing

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, spune că efectele legii dării în plată depind foarte mult de forma finală a acesteia, dar crede că şi celelalte bănci vor urma exemplul Raiffeisen Bank, care a majorat la 35% avansul pentru un credit ipotecar, scrie economica.net.

Citeşte şi Adoptarea Legii dării în plată va obliga băncile să inventeze un nou produs asemănător leasingului, potrivit UniCredit

„În cel mai prost scenariu, care este bazat pe forma actuală a legii şi la care s-a făcut referire în utlima perioadă, vom vedea bănci care vor creşte avansul. Reacţia băncilor am văzut-o. Cu siguranţă şi celelalte bănci vor mări consistent avansul şi eu cred că vor fi ceva măriri şi pe costuri, care trebuie să apară cumva în dobândă”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance la un seminar pe teme imobiliare organizat de portalul imobiliare.ro.

Una dintre soluţiile, pe termen scurt, pe care Bidian o vede posibilă este rata la dezvoltatori.

Citeşte şi Legea dării în plată: Băncile vor plăti şi datoriile la întreţinere şi factura de utilităţi restantă a clientului

„Cred că vom vedea din nou o perioadă de oferte cu rate la dezvoltatori, aşa cum am văzut în 2009-2010, când creditarea trecut printr-o perioadă de restrişte, însă această soluţie nu poate fi decât temporară şi am văzut de ce. Pentru că dezvoltatorii nu sunt creditori, ei au alt scop în viaţă. Nu poate fi o soluţie pe termen lung. S-a mai făcut referite la accesarea unui credit de nevoi personale care să suplimenteze avansul. În general, această structură împovărează clientul foarte mult şi sper să nu se ajungă la asta”, a mai spus Anca Bidian.

Mai multe detalii AICI