Legea mirosurilor se aplică de joi. Amenzi între 15.000 şi 100.000 de lei. Sunt vizaţi locuitorii de la bloc, dar şi fermierii

Legea mirosurilor, care se aplică începând de joi, aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care poluează olfactiv.  

15 iul. 2020, 12:16
Legea mirosurilor se aplică de joi. Amenzi între 15.000 şi 100.000 de lei. Sunt vizaţi locuitorii de la bloc, dar şi fermierii

Legea Mirosurilor a intrat în vigoare. Aceasta prevede o amendă maximă de 30.000 de lei pentru persoane fizice și 100.000 de lei pentru persoane juridice. 

Legea mirosurilor introduce în legislația românească termenul de „disconfort olfactiv” definit ca fiind „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.

Tot prin această lege este introdus și „planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a 2 instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.

Printre obligații se numără deținerea sistemelor proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea disconfortului olfactiv, conform avocatnet.ro.

Amenzile pentru nerespectarea acestor obligații ajung până la 100.000 de lei, iar firmele pot fi sancționate chiar și cu închiderea activității.

Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial.

Există, însă, o problemă: cadrul legal este incomplet, iar noile obligații nu pot fi aplicate. 

Cum este definit disconfortul olfactiv 

Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

Care sunt sancțiunile 

Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv se aplică o amendă între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Multe dintre prevederile legii mirosului vor putea fi aplicate numai dacă autoritățile centrale vor adopta modele de documente și metodologiile necesare. Există, astfel, o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a le adopta.