Legea Muncii scoate peste 12.000 de manifestanţi în stradă: Ciocniri violente între protestatari şi trupele antitero

Poliţia franceză a fost nevoită, joi, să folosească gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care, la rândul lor, au aruncat în poliţie cu cocktail-uri Molotov. Majoritatea francezilor este nemulţumită de perspectiva unei reforme a Legii Muncii, care nu pare să fie placul salariaţilor.

12 mai 2016, 16:09

Demonstraţiile împotriva noului proiect legislativ în domeniul muncii s-au adunat în Piaţa Denfert-Rochereau din centrul Parisului, joi.

În jurul orei 15:00, au izbucnit proteste violente şi confruntările între poliţie şi protestatari pe Bulevardul Montparnasse, din Paris. Protestatarii au aruncat cu pocnitori şi cocktail-uri Molotov în poliţiştii care au replicat, la rândul lor, cu grenade cu gaze lacrimogene.

Manifestaţiile împotriva preconizatei reforme a muncii au loc înainte de întrunirea Adunării Naţionale în cadrul căreia preşedintele Francois Hollande şi guvernul său ar fi urmat să facă faţă unui vot de neîncredere după trecerea forţată a propunerii legislative, fără niciun vot, în Camera Inferioară a Parlamentului. 

Trecerea propunerii legislative prin decret a intervenit după ce Guvernul francez s-a folosit de un articol controversat din Constituţia ţării, marţi, cu intenţia de a trece peste votul Parlamentului cu privire la reforma muncii.

Reforma iniţăiată de ministrul Muncii, Myriam El Khomri, prevede ca angajaţii, între altele, să muncească în „cazuri excepţionale” până la 60 de ore pe săptămână, în condiţiile în care, potrivit noului proiect, ar urma să primească pentru orele suplimentare de muncă doar 10% bonus, în loc de 25% cât ests prevăzut în prezent.

Singura parte bună pentru francezi este aceea că programul de lucru săptămânal rămâne tot de 35 de ore pe săptămână.