Legea offshore a trecut de Comisiile de specialitate. Proiectul va fi supus la vot, miercuri, în Camera Deputaţilor

Comisiile reunite de industrii, buget şi administraţie publică au adoptat, marţi, raport favorabil cu amendamente la Legea offshore. Deputaţii nu au schimbat nimic cu privire la fiscalitate sau redevenţe, iar proiectul intră la vot în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor.

23 oct. 2018, 14:12
Legea offshore a trecut de Comisiile de specialitate. Proiectul va fi supus la vot, miercuri, în Camera Deputaţilor

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au dat marţi raport de adoptare proiectului legii offshore cu câteva modificări faţă de forma de la Senat.

Comisiile pentru administraţie, de buget şi pentru industrii au adoptat raportul cu 40 de voturi „pentru” şi 14 abţineri.

„Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”, este unul dintre articolele adoptate de deputaţi.

Proiectul prevede, de asemenea, calcule exacte ale impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.

PSD şi ALDE au căzut de acord asupra legii offshore. Suciu, PSD: 50% din producţia de gaz să se tranzacţioneze pe bursă

Legea care impune condițiile în care pot fi scoase și vândute gazele din Marea Neagră a fost adoptată de Parlament în iulie, după un traseu sinuos. Preşedintele Klaus Iohannis, însă, le-a cerut aleşilor să mai arunce o privire pe schimbările făcute, să se asigure că viitorul exploatării gazelor din Marea Neagră sună bine, că nu există riscul să alungăm investitorii.

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi. Mare parte descoperite în ultimul deceniu. Asta ar duce practic la dublarea producţiei de gaze a ţării în următorii zece ani. Adică, 20 de miliarde de metri cubi pe an.