Legea pensiilor 2023. Lista localităților în care se iese mai repede la pensie din cauza poluării a fost extinsă din nou

Lista localităților intens poluate unde persoanele care au locuit cel puțin trei decenii acolo pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme a fost extinsă.

01 mart. 2023, 11:54
Legea pensiilor 2023. Lista localităților în care se iese mai repede la pensie din cauza poluării a fost extinsă din nou
Lista localităților poluate unde cetățenii pot ieși mai devreme la pensie a fost extinsă

Lista localităților intens poluate în care persoanele care locuiesc acolo de cel puțin trei decenii pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare va fi din nou extinsă, potrivit unui proiect legislativ votat luni în Senat.

Proiectul de lege vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice  și care conține localitățile poluate, unde cetățenii de aici, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să suporte penalizări.

Propunerea prevede intorducerea pe listă a muncipiului Codlea, din județul Brașov. Potrivit inițiatorilor, Codlea ar trebui să fie pe această listă deoarece „a fost afectată de poluare timp îndelungat, încă de la înființarea Uzinei >.

Citește și: Guvernul sare în ajutorul localităților încălzite pe bază de cărbune, păcură sau biomasă. Ministerul Dezvoltării va deconta până 50% din facturile de achiziție

Lista localităților poluate, vizată și de alte trei proiecte din Parlament

Un al doilea proiect prevede că celorlalte localități aflate deja pe listă li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horeca, Cicir, Mandruloc, toate din județul Arad.

Acestea vor fi introduse în lista localităților care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac și derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc.

Un al treilea proiect legislativ a fost înregistrat în Senat pentru dezbatere în decembrie anul trecut și propune introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor șase localități din județul Maramureș. Acestea sunt Cicârlău, Desești, Satulung, Șișești, Remetea Chioarului și Copalnic Mănăștur.

Citește și: Pensii 2023. Anunţul PSD după raportul Băncii Mondiale privind pensiile speciale: „România nu îşi permite să rateze fondurile europene din PNRR”

„Studiile efectuate în aceste zone arată că speranța de viață este cu 6-10 ani mai scăzută decât media națională (din cauza poluării – n.r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, spun inițiatorii.

Cel de-al patrulea proiect legislativ stabilește introducerea în lista localităților poluate a orașului Comănești, județul Bacău, din cauza poluării generate de termocentrala din oraș.

Conform Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în zone poluate pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, fără a le fi aplicate penalizări.