LEGEA PENSIILOR, modificată prin OUG în şedinţa de marţi. Vârsta de pensionare modificată şi pensii recalculate din oficiu DOCUMENT

O parte dintre pensiile publice din țara noastră urmează să fie recalculate, iar unii angajați vor putea ieși mai devreme la pensie, după cum stabilește un proiect de ordonanță de urgență adoptat marți de către Executiv, dar încă nepublicat în Monitorul Oficial.

06 feb. 2020, 10:33
LEGEA PENSIILOR, modificată prin OUG în şedinţa de marţi. Vârsta de pensionare modificată şi pensii recalculate din oficiu DOCUMENT

Legea pensiilor 2020. O primă prevedere a proiectului de ordonanță de urgență aprobat marți de Guvern stabilește că, alături de mineri, și persoanele care au activat în cadrul unor unități de prospecțiuni și exploatări geologice, în subteran, vor putea ieși mai repede la pensie.

Mai exact, dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în astfel de activități, aceste persoane vor putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani. Totuși, vârsta de pensionare redusă nu va putea fi mai mică de 45 de ani.

În momentul de față, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabilește că de reducerea vârstei de pensionare beneficiază persoanele care lucrează în domeniul minier și doar dacă activitatea desfășurată în subteran reprezintă 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună.

De asemenea, în contextul în care condițiile de pensionare se vor modifica, persoanele care au activat în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice și s-au pensionat începând cu 1 aprilie 2001 vor beneficia, potrivit proiectului de OUG, de recalcularea din oficiu a pensiei.

Prin proiectul adoptat recent, Guvernul urmărește, conform notei de fundamentare ce însoțește proiectul, eliminarea inechităților existente între diferite categorii de pensionari care au lucrat în același mediu și condiții de muncă, iar la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare în momentul ieșirii la pensie.

Acest proiect nu este singurul ce vizează pensiile celor care au lucrat în unități de prospecțiuni geologice sau de exploatări subterane. Mai exact, un proiect legislativ ce conținea prevederi similare a fost înregistrat, în cursul anului trecut, la Parlament, a fost adoptat tacit la Senat, dar n-a fost dezbătut și votat la Camera Deputaților, așadar n-a ajuns să se aplice.

LEGEA PENSIILOR 2020. Schimbări importante pentru pensionari, tot ce trebuie să ştie despre tăieri, majorări şi pensionare anticipată