LEGEA PENSIILOR schimbă FORMULA DE CALCUL. Toate pensiile se recalculează. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei. RomaniaTV.net vă prezintă principalele schimbări care îi vizează pe pensionari în anii următori.

30 sept. 2019, 03:30
LEGEA PENSIILOR schimbă FORMULA DE CALCUL. Toate pensiile se recalculează. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Legea pensiilor 2019 a făcut că valoarea punctului de pensie crește începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100, la 1.265 de lei. În utrmătorii ani, vor avea loc şi alte modfiociări după ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea pensiilor 2019. Ce alte modificări vor intra în vigoare

  • Masteratul și doctoratul devin vechime în muncă

Studiile de masterat și doctorat se vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. De asemenea, vor fi considerate vechime în muncă stagiul militar, concediul pentru creșterea copilului, deportarea, prizonieratul, detenția politică sau pensia de invaliditate. Acestea sunt și în legislația actuală. 

Veşti bune pentru pensionari. Noi recalculări de pensii, după data de 1 octombrie, anunţul ministrului Muncii  

  • Toate pensiile se recalculează după noua lege a pensiilor

Toate pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a noii legi vor fi recalculate. În urma recalculării însă, nu toate pensiile vor crește. 

  • Vechime minimă la pensionare  – 15 ani

Noua lege mai instituie faptul că pensia minimă se va plăti celor cu minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii. Aceasta se calculează raportat la salariul minim brut pe țară de la acel moment. Minimul va fi de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an lucrat în plus. 

  • Condiții speciale pentru mamele cu minim 3 copii

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

  • Legea pensiilor 2021 – creșteri etapizate

Legea pensiilor prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel:

2019 – 1.265 de lei, deja în vigoare

2020 – 1.775 de lei,

2021 – 1.875 de lei.

Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

  • Legea pensiilor 2021- se schimbă formula de calcul a pensiilor

Din 2021 se va schimba formula de calcul a pensiei. Cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință.

La intrarea în vigoare a legii, adică în 2021, punctul de referință va fi 75 de lei. Numărul total de puncte de pensie se obține din adunarea punctajelor anuale.

Punctajul anual se stabilește prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Punctajul lunar se va calcula prin raportarea venitului brut lunar realizat sau a venitului lunar care a constituit baza de calcul a contribuției sociale, la câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv. 

  • Cumpărarea vechimii de maximum 5 ani

O altă măsură inclusă în noua lege a pensiilor o constituie plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Astfel, noua lege permite ”cumpărarea” de vechime. Nu se pot depăși 5 ani în total, dar se vor putea plăti perioade diferite. 

  • Pensia anticipată și penalizările

Până acum, existau două tipuri de pensionare anticipată, respectiv fără penalizare și parțială. Actul normativ a eliminat pensionarea anticipată fără penalizare.

Citeşte şi Noi MODIFICĂRI la LEGEA PENSIILOR! Este vizat PILONUL II de pensii

Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. De aceasta beneficiază persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul acesteia se stabilește prin diminuarea pensiei de limită de vârstă cu anumite procente, în funcție de numărul lunilor de anticipare.

  • Angajatul, la mâna angajatorului

Dacă angajatorii nu virează contribuțiile, perioada respectivă nu se ia în calcul Unul dintre punctele contestate ale noii legi este acela potrivit căruia nu se iau în calcul la vechime perioadele în care angajatorii nu virează contribuțiile sociale.

Prevederea a fost contestată de către sindicate, deoarece, deși angajații din România datorează cei 25% pentru pensii, aceștia nu au niciun control efectiv pentru a putea vedea dacă firmele chiar virează banii și nici nu le pot forța.