LEGEA PENSIILOR. Specialiştii, îngrijoraţi de noua formulă de calcul: Pensiile vor scădea

Anunţul liderului PSD, Liviu Dragnea, privind modificarea modului de calcul a pensiilor publice continuă să stârnească reacţii. Experţii spun că un număr semnificativ de pensionari vor primi venituri mai mici, aşa cum s-a întâmplat şi cu Legea salarizării.

26 iul. 2018, 07:45
LEGEA PENSIILOR. Specialiştii, îngrijoraţi de noua formulă de calcul: Pensiile vor scădea

Noua lege a pensiilor, care ar putea fi supusă dezbaterii publice luna viitoare, după cum a promis ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, va schimba radical modul de calcul. După cum a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, aceasta va elimina aproape toate raportările de bază din prezent, precum salariul mediu brut pe economie şi punctul de pensie, micşorând şi stagiul minim de cotizare.

Concret, din 2021, nu se va mai vorbi despre punctul de pensie, ci despre un punct de referinţă, iar stagiul minim de cotizare va fi redus de la 35 de ani, cât este în prezent, la 25 de ani.

„Pensia va fi numărul de puncte înmulţit cu valoarea de referinţă. Valoarea punctului de referinţă este raportul dintre punctul de pensie din 2020, 1.175 lei mărit cu 5%, care înseamnă rata inflaţiei, şi jumătate din creşterea salariului. Aceste lucruri vor intra în vigoare din 2021. Vor intra în vigoare mai devreme doar într-un singur caz, dar este nevoie de recalcularea tuturor pensiilor. Este practic imposibil, trebuie recalculate pensiile pentru toţi pensionarii, toţi 5,2 milioane”, a declarat recent Dragnea, conform Adevărul.ro.

În opinia liderului PSD, aceste modificări vor duce la triplarea valorii pensiei din 2021, de la 1.500 lei în 2016, la 4.256 lei.

Specialiştii din domeniu sunt însă de altă părere: o parte semnificativă dintre pensionari se va trezi cu pensiile micşorate, din cauza acestor artificii de calcul şi a neraportării la salariul mediu brut pe economie.

„După cum observăm, stilul de fentă marca PSD este aplicat şi aici, ca şi în cazul Legii salarizării. Astfel, se vine cu micşorarea stagiului mediu de cotizare de la 35 de ani în prezent, la 25 de ani, pentru a mări valoarea pensiei brute.

Elementul de contrabalansare a creşterii este recalcularea tuturor dosarelor după contributivitate. Acest lucru va duce la scăderea valorii în plată (suma efectivă lunară pe care o primeşte pensionarul – n. red.) a unui număr semnificativ de pensii. În acest caz, pensia în plată nu se va mai mări până când pensia micşorată nu va creşte până se va egaliza cu cea în plată”, a declarat dr. Laurenţiu Dodan, expert contabil şi fiscal.

Potrivit acestuia, „o altă problemă este decuplarea pensiei de valoarea salariului mediu brut, ceea ce va avea ca efect plafonarea pensiilor în anumite cazuri, dar şi scăderea puterii de cumpărare”. „Şi nu în ultimul rând, să nu uităm că PSD nu a renunţat la ideea impozitului progresiv”, a subliniat specialistul.