Legea prin care armele în sistemul penitenciar se utilizează numai ca ultimă alternativă, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare pot face uz de armă în exercitarea atribuțiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate.

03 mart. 2016, 18:48
Legea prin care armele în sistemul penitenciar se utilizează numai ca ultimă alternativă, promulgată

Prin legea privind regimul deținerii și utilizării armamentului din dotare și operațiunile cu arme și muniții în sistemul administrației penitenciare se propun norme care au ca obiect reglementarea procedurilor necesare deținerii și utilizării armamentului din dotare și operațiunile cu arme și muniții în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Actul normativ prevede că funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt dotați cu arme letale și/sau arme neletale și pot face uz de armă în exercitarea atribuțiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate, în condițiile legii.

Folosirea armelor și dispozitivelor militare pentru instruire de către funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației naționale a penitenciarelor este permisă doar în poligoane special destinate, omologate și autorizate în acest scop, stipulează legea.

Actul normativ prevede că funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au dreptul de a face uz de armă după ce s-a făcut somația legală împotriva celor care atacă locurile de deținere ori perimetrele sau zonele păzite, vizibil delimitate, dar și împotriva animalelor care pun în pericol viața sau integritatea corporală a funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, a persoanelor private de libertate, ori integritatea bunurilor aparținând sistemului penitenciar și a căror acțiune nu poate fi împiedicată prin alte mijloace.

Șeful statului a mai semnat joi decretele privind promulgarea Legii pentru completarea art. 9 din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 19/2014 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 156/ 2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni CEC — S.A. în vederea achiziționării de autoturisme, privind promulgarea Legii pentru modificarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 30/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul fondurilor externe nerambursabile.

De asemenea, Iohannis a promulgat legile privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 32/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia și pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 35/2015 privind reorganizarea activității de inspecție pentru clasificarea carcaselor, funcționarea sistemului de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, monitorizarea și raportarea prețurilor acestora.