Legea privind ALEGEREA primarilor în două TURURI, RESPINS de COMISII în Senat

Proiectul de lege iniţiat de PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit, marţi, raport negativ în şedinţa comună a Comisiei juridice şi a Comisiei de administraţie a Senatului, cu nouă voturi "pentru" şi 11 "împotrivă".

15 dec. 2015, 18:32
Legea privind ALEGEREA primarilor în două TURURI, RESPINS de COMISII în Senat

Proiectul de lege prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor sau în caz de balotaj între mai mulţi cadidaţi se organizează al doilea tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur.

Citeşte şi: Propunerea de lege privind alegerea primarilor în două tururi, RAPORT FAVORABIL în Senat

Comisia juridică a dat, la sfârşitul lunii noiembrie, aviz pozitiv, anunţa atunci senatorul PNL Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice, care şi-a exprimat speranţa că proiectul va fi adoptat în plenul Senatului. Proiectul de act normativ a fost însă retrimis la Comisia juridică pentru raport suplimentar.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

PNL a depus în septembrie la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost aplicată pentru prima oară la scrutinul local din 2012, după ce PDL a modificat legea alegerilor locale. Până atunci, primarii erau aleşi în două tururi de scrutin, scrie Mediafax.

În sesiunea trecută, Comisia de Cod electoral a adoptat legea alegerilor locale, menţinându-se aceeaşi procedură de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin, în schimb, introducându-se alegerea indirectă a preşedintelui de consiliu judeţean, de către majoritatea din consiliu şi nu prin vot direct.