Legea RCA, blocată până după alegerile locale

Legea RCA s-a blocat în Parlamentul României, după ce senatorii au amânat proiectul de la dezbatere până după alegerile locale. Astfel, Comisia de buget finanţe din Senat a amânat dezbaterea proiectului de lege care reglementează asigurările RCA până după alegerile locale.

12 mai 2016, 11:42
Legea RCA, blocată până după alegerile locale

Proiectul privind Legea RCA cuprinde modificari importante fata de actualele reglementari, atat in ceea ce priveste drepturile asiguratilor, cat si in ceea ce priveste obligatiile asiguratorilor.

Potrivit noului proiect, Norma RCA se va transforma in Legea RCA pentru a nu-i mai lasa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) posibilitatea de a o modifica. De asemenea, proiectul prevede ca toate amenzile, care vor creste in functie de numarul zilelor de intarziere, se vor face venit la bugetul statului.

Viitoarea polita RCA va fi investita cu titlu executoriu, astfel ca asiguratorii vor putea scoate la licitatie masinile celor care nu-si platesc ratele. Acest lucru nu se va putea face insa oricum. Actul normativ prevede ca politele vor fi valabile chiar daca asiguratul nu si-a platit rata scadenta, astfel ca asiguratul va fi despagubit in cazul unui accident. Pentru neplata ratei, asiguratorii vor percepe o dobanda de 0.2% pe zi. De asemenea, pe perioada cat masina se afla in service, asiguratul isi va putea inchiria masina pe cheltuiala societatii de asigurari, de aceeasi clasa sau inferioara si nu mai mult de 14 zile, scrie hotweek.ro.

Asiguratorii vor avea obligatia de a transmite trimestrial catre ASF rapoarte privind dosarele de dauna neachitate. In cazul in care asiguratorul are 15% din dosarele de dauna intarziate la plata, chiar si cu o zi, i se va interzice dreptul de a incheia polite RCA pentru 30 de zile si va fi amendati cu 400.000 de lei. Toate amenzile, care vor creste in functie de numarul zilelor de intarziere, se vor face venit la bugetul statului si nu vor mai intra in bugetul ASF ca pana acum.

In cazul accidentelor cu vatamari corporale, se va introduce „punctul de durere”. Un punct va fi de „n” salarii minime brute pe economie, acest „n” urmand sa fie stabilit. Daca plata dosarului de dauna intarzie cu 45 de zile amenda pentru asiguratori creste la 1.2 milioane de lei si pierde dreptul de a incheia polite pentru 90 de zile.