Legea redevenţelor ar putea aprobată la începutul anului viitor şi să intre în vigoare din 2017

Legea redevențelor ar putea trece prin Parlament în prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia să se facă din 2017, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

22 oct. 2015, 20:28
Legea redevenţelor ar putea aprobată la începutul anului viitor şi să intre în vigoare din 2017

Acesta a precizat că a avut o discuție cu echipa Fondului Monetar Internațional pe tema redevențelor.

Citeşte şi: Guvernul ar putea discuta cu FMI despre un viitor acord la misiunea din martie 2016

De asemenea, ministrul Finanțelor a mai spus că legea ar urma să ajungă în Parlament anul acesta, să fie dezbătută și aprobată în prima parte anului viitor și să se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat să ofere însă detalii despre valoarea redevențelor din viitoarea lege, scrie Agerpres.

Luna trecută, Artur Stratan, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), afirma că noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condițiile în care până la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare în acest sens.

Acesta sublinia că nivelul redevențelor ar trebui să rămână neschimbat pentru a furniza un ‘balon de oxigen’ industriei de petrol și gaze, iar, în caz contrar, o astfel de măsură ar fi „catastrofală” pentru industrie.

„Estimăm că noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2017. Până la sfârșitul anului nu credem să se mai întâmple ceva pentru că mai sunt doar câteva luni — și nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul să reușească o consultare publică cu mediul de afaceri, cu industria și cu asociația noastră, să circule un draft pentru consultare publică postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, după care să primească feedback de la mediul de afaceri și să realizeze un draft final pe care să îl aproble în Parlament. Deci, până la sfârșitul anului, nu preconizăm să se poată obțină așa ceva din partea Guvernului. Ideal ar fi ca o schimbare a redevențelor să fie introdusă începând cu 1 ianuarie a oricărui an, pentru că este foarte dificil în timpul anului de schimbat modalitatea de calcul și toate registrele contabile ale unei companii operatoare din sectorul de petrol și gaze”, a spunea Stratan.

Citeşte şi: Noi modificări la Codul Fiscal: TVA de 9% la apă şi impozit pe dividende de 5%, din 2016

Pe de altă parte, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, afirma, în mai, că pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevențelor este puțin probabilă și că noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare.

„Acordurile existente au fost deja semnate cu niște clauze care includ redevențele actuale, pe baza cărora companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani”, explica Duțu.