Legea salarizării unitare 2024. Majorarea aşteptată de categoria cea mai numeroasă de bugetari s-ar putea amâna

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că există discuţii între reprezentanţii Guvernului şi cei ai angajaţilor din sistemul de învăţământ, pentru identificarea unor modalităţi de majorare a salariilor în acest domeniu.

03 nov. 2023, 17:24
Legea salarizării unitare 2024. Majorarea aşteptată de categoria cea mai numeroasă de bugetari s-ar putea amâna
Salariile profesorilor se majorează cu 10%

Legea salarizării unitare 2024. Ministrul Educaţiei: Este clar că, neavând Legea salarizării unitare, care este gestionată în elaborarea sa de către Ministerul Muncii, va trebui să se meargă pe o estimare în ceea ce priveşte creşterea salariilor în educaţie.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că există discuţii între reprezentanţii Guvernului şi cei ai angajaţilor din sistemul de învăţământ, pentru identificarea unor modalităţi de majorare a salariilor în acest domeniu, conform celor agreate între guvernanţi şi sindicate în urma grevei la finalul anului şcolar trecut. Discuţiile au loc în condiţiile în care nu a fost adoptată o lege a salarizării unitare a personalului din sistemul bugetar.

„Chiar în aceste săptămâni au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii Guvernului, inclusiv domnul prim ministru, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi federaţiile sindicale din învăţământ tocmai pentru a discuta acest aspect. Un prim capitol a fost adresarea inechităţilor din sistem şi aici vorbesc, de exemplu, despre salariile personalului de conducere şi am avansat deja nişte propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva şi acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile. Noi ne dorim ca toate angajamentele făcute personalului din învăţământ să poată fi respectate, pentru a încuraja ca cei mai buni absolvenţi să intre în profesie şi pentru a încuraja performanţa la clasă.

Burse 2023. Se taie bursele, ministrul Educaţiei anunţă o nouă metodologie

Legea salarizării unitare 2024. Este clar că, neavând Legea salarizării unitare, care este gestionată în elaborarea sa de către Ministerul Muncii, va trebui să se meargă pe o estimare şi de aceea avem aceste discuţii în curs cu federaţiile sindicale ca, în funcţie de bugetul de anul viitor, să putem să stabilim împreună cu reprezentanţii personalului din învăţământ, care va fi această creştere”, a declarat Ligia Deca vineri, la Sinaia, întrebată cum se va realiza majorarea salariilor personalului din educaţie, în lipsa legii salarizării unitare.

Totodată, întrebată dacă poate oferii garanţii, în lipsa unei legi a salarizării unitare a personalului bugetar,  că, de la 1 ianuarie anul viitor, salariul unui pofesor debutant va fi egal cu salariul mediu, aşa cum a promis Guvernul, ministru Educaţiei a răspuns: „PNL îşi doreşte ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice şi personalului din învăţământ să poată fi ţinute. În lipsa legii salarizării unitare, facem toate eforturile, împreună cu reprezentanţii profesorilor, să ajungem în punctul în care şi ei să simtă că aşteptările cadrelor didactice din toată ţara sunt satisfăcute. Vă promit că Ministerul Educaţiei, ca şi până acum, va rămâne aproape de cadrele didactice şi vom susţine cauza redării prestigiului şi demnităţii în profesia didactică”.

Prima didactică de 1500 de lei: la ce poate fi folosită de către profesori. Ce este „multi-portofelul”, clarificări de la Ministerul Educației

Legea salarizării unitare 2024. În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul viitor, Deca a explicat că discuţiile pe aceste subiect sunt „în curs”.  „Avem o estimare, de exemplu ceea ce înseamnă cheltuielile salariale în plus pentru respectarea angajamentelor legale luate odată cu creştereile salariale din luna iunie, avem un plus de 15 miliarde de lei numai pe creşterile survenite în acest an faţă de bugetul de anul trecut. Discutăm per ansamblu, bugetul este în elaborare şi  avem un dialog tehnic pe acest subiect”, a explicat ministrul.