Legea salarizării unitare. Patriarhul României va avea salariul egal cu al preşedintelui Senatului

Potrivit proiectului legii salarizării, pus în dezbatere publică, Patriarhul României are un salariu asimilat funcţiei de preşedinte al Senatului şi al Camerei Deputaţilor, adică 16.675 lei/ brut, în timp ce un şef de cult, fie că este mitropolit, episcop sau şef rabin, va avea salariu de ministru.

10 apr. 2017, 16:35
Legea salarizării unitare. Patriarhul României va avea salariul egal cu al preşedintelui Senatului

Potrivit Legii Salarizării , Patriarhul României va avea un salariu asimilat funcţiei de şef al Senatului sau Camerei Deputaţilor. Acesta are, potrivit proiectului, un coeficient de 11,5, ceea ce înseamnă, înmulţit cu salariul minim pe economie, un venit de 16.675 lei/ brut.

Arhiepiscopul major, mitropolitul Bisericii Ortodoxe sau al Bisericii Romano-Catolice vor avea salarii asimilate secretarilor şi al chestorilor Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, ceea ce înseamnă, la un coeficient de 10,5 cât este prevăzut, un venit brut lunar de 15.225 de lei.

Totodată, mitropolitul, episcopul, muftiul sau şef rabin vor avea un venit lunar asemănător cu cel al arhiepiscopului major, salariul lor fiind calculat la nivel de ministru, adică un coeficient de 10,5.

Tot legat de culte, un stareţ va avea venitul unui profesor cu studii superioare, cu grad didactic II şi vechime în învăţământ între 1 şi 5 ani

„Personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie lunară, în cuantum de 65% din indemnizaţiile stabilite potrivit legii pentru funcţiile de demnitate publică, conform asimilărilor. Indemnizaţia lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor, care se determină în raport cu venitul salarial”, se arată în proiect.

Proiectul Legii salarizării a fost semnat joi la Sinaia de liderii coaliţiei de guvernare şi a fost pus în dezbatere publică pentru o săptămână.

Citeşte şi: Legea salarizării unitare. Ce lefuri vor avea preşedintele, premierul şi miniştrii