Legea salarizării. Vestea bună este că unii bugetari ies pe plus. Vestea proastă este că totul se amână

Guvernul caută soluții să acorde majorările salariale prin ordonanțe de guvern, deoarece legea nouă va fi amânată după alegeri.

25 oct. 2023, 11:16
Legea salarizării. Vestea bună este că unii bugetari ies pe plus. Vestea proastă este că totul se amână
Salariile românilor sunt majorate doar „din pix”. Ce venituri au în realitate și ce promite noul Guvern

Legea salarizării 2024. Cine sunt bugetarii care vor primi mai mulţi bani, sunt schimbări majore odată cu noua lege a salarizării.

Ministerul Muncii face o analiză în acest sens, pentru a vedea exact care sunt locurile de muncă de la stat greu de ocupat şi care sunt diferenţele salariale între stat şi privat. Aşadar, în anumite domenii, va creşte salariul angajaţilor de la stat. Spre exemplu, în digitalizare şi în domeniul IT, ştim foarte clar că în aceste domenii angajaţii de la stat sunt plătiţi mai puţin faţă de cei de la privat.

De asemenea, posturile vor fi ierarhizate pe o scală de la 1 la 12, unde 1 este un grad atribuit paznicului, iar 12 un grad atribuit preşedintelui României. Aşadar, regăsim la gradul 4 spre exemplu funcţia de poliţist local sau economist, pe poziţia 7 funcţia de lector universitar sau profesor universitar.

Mai multe detalii despre grijă, în linkul următor:

Salarii 2024. Grilă schimbată radical, ce diferenţă va fi între un paznic şi un profesor universitar. Top salarii după noua lege a salarizării unitare
Niciun salariu nu-l va depăşi pe cel al preşedintelui!  Vor fi rezolvate inechităţile din sistem, odată ce noua lege a salarizării unitare va intra în vigoare, mai ales în cazul administraţiilor locale, pentru că, aici, angajaţii care sunt pe aceleaşi funcţii au salarii diferite în funcţie de primăria sau consiliul judeţean unde lucrează. De asemenea, sporurile vor fi plafonate la 20%, vor dispărea cele peste 50 de sporuri din sistemul bugetar şi foarte important de precizat este şi că niciun salariu nu-l va depăşi pe cel al preşedintelui.

DOCUMENT Marcel Ciolacu anunţă de când se aplică planul de măsuri fiscale: creşte salariul minim, se taie tichete de masă şi vouchere de vacanţă pentru cei cu salarii mari, impozit de 1% pe cifra de afaceri

Legea salarizării va fi amânată până după alegerile din 2024, au precizat surse guvernamentale, pentru Gândul. Bugetarii vor putea sa vadă legea la finalul anului 2024.

Guvernul caută soluții să acorde majorările salariale prin ordonanțe de guvern (OUG). Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu sindicaliștii în ultima perioadă și le-a transmis că prioritară acum este reforma pensiilor publice.

„Știți, lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale și urgențele reale. În cererea de plată numărul patru, avem trei reforme majore: legea pensiilor, legea salarizării și reforma fiscală. (…) Și cred că prioritatea 1 a Ministerului Muncii trebuie să fie în acest moment legea pensiilor, urmând, pe urmă, să începem și pașii cu legea salarizării. Asta nu înseamnă că proiectele sunt abandonate, se lucrează în paralel, cum de altfel lucrăm și acum la legea cu pensiile speciale. Deci, este cu adevărat o întârziere la foarte multe, s-au suprapus, dar o să facem față cu certitudine”, a declarat Ciolacu.