Medicii din Buzău care au legat copiii de pat spun că sunt acoperiţi de lege VIDEO

Medicii care au chinuit mai mulţi copii în spitalul din Buzău, legându-i de paturi, sunt acoperiţi de lege. Singura neregulă ar fi că doctorii nu au respectat anumite proceduri. O comisie a Consiliului Judeţean a cerut sancţiuni pentru medici.

30 ian. 2013, 07:20
Medicii din Buzău care au legat copiii de pat spun că sunt acoperiţi de lege VIDEO

Comisia de control din cadrul Spitalului Judeţean Buzău a încercat să explice cu legea în braţe comportamentul medicilor care au legat copiii de pat.

„Conform legii 486 din 2002, reactualizată, este permisă contenţionarea persoanelor cu tulburări psihice, inclusiv copii, în unele condiţii deosebite pentru a-i proteja de incidente şi accidente în timpul manevrelor de diagnostic şi tratament”, a declarat Ion Japie, medic Spitalul Judeţean Buzău, potrivit România TV.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR: Copii legaţi de paturi, de mâini şi picioare, în Spitalul Judeţean din Buzău VIDEO

Medicii invocă Legea sănătăţii mintale. Aceeaşi lege, dar alte paragrafe sunt invocate şi de o altă comisie de anchetă, cea a Consiliului Judeţean Buzău, care a ajuns la concluzia că medicii sunt vinovaţi pentru că ar fi trebuit să urmeze mai multe proceduri până să-i lege pe micuţi.

„Conducerea Secţiei avea obligaţia să ceară acordul Direcţiei de Protecţie a Copilului. Trebuia să existe o dispoziţie scrisă a medicului şef de secţie cu privire la aplicarea acestei măsuri. Aceasta nu poarte depăşi ca termen 4 ore. Niciuna dintre condiţii nu a fost respectatată”, a spus Laurenţiu Gabrilă, secretar Consiliul Judeţean Buzău.

Acum reprezentanţii Consiliului Judeţean cer ca medicii să fie sancţionaţi.

„Cred că va trebui să fie înlocuită în regim de urgenţă şefa secţiei de pediatrie şi în funcţie de rezultatul anchetei interne să se dispună una dintre măsurile cunoscute retrogradare, reducere din salariu său, dacă gradul de vinovăţie impune, să fie desfăcut contractul de muncă”, a mai spus Laurenţiu Gabrilă.

Ministrul Sănătăţii le-a cerut şefilor Direcţiilor de Sănătate Publică să iasă din birouri şi să verifice activitatea din spitale. „Rog directorii de sănătate publică din toate judeţele să-şi facă datoria, să stea mai mult pe teren decât în birou. Vă rog insistent să vă faceţi datoria! Nu vă ameninţ, dar în scurt timp vor urma evaluările. Un criteriu: modul cum vă îndepliniţi această activitate”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Autorităţile verifică şi acuzaţiile potrivit cărora cadrele medicale îi sedează pe micuţii bolnavi pentru a nu face gălăgie. Citeşte şi Mamele acuză Spitalul Judeţean din Buzău: Copii legaţi de paturi erau şi injectaţi cu fenobarbital

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate, luni de România TV. Este vorba copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.

Şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, medicul Carmencita Matei, declara, luni, că micuţii legaţi de paturi cu feşe sunt copii instituţionalizaţi, cu grave probleme de sănătate, şi că această practică se întâlneşte şi în alte spitale, pentru ca micuţii să nu îşi smulgă branulele din mâini.