Legea securităţii cibernetice. Ministrul Marius Bostan: Nu e vorba de a limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti

Legea securității cibernetice este necesară pentru a putea operaționaliza un anumit tip de răspuns și de a ridica capacitatea de reacție la atacurile cibernetice, nu este vorba de a limita drepturile și libertățile cetățenești, a declarat, joi, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, la o dezbatere cu tema "Cine administrează internetul", la Camera Deputaților.

04 feb. 2016, 11:43
Legea securităţii cibernetice. Ministrul Marius Bostan: Nu e vorba de a limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti

„Există o preocupare la nivel guvernamental și la nivelul instituțiilor statului privind toată această problematică (n.r. privind atacurile cibernetice). Legea securității cibernetice face operabilă și elaborarea strategiilor și planurilor de măsuri. Sunt elaborate strategii și planuri de măsuri, dar este nevoie de enforcement-ul securității cibernetice și de asta e foarte mare nevoie de ea, pentru a putea operaționaliza un anumit tip de răspuns și de a ridica capacitatea de răspuns la aceste atacuri. Nu este vorba de a limita drepturile și libertățile cetățenești. Aici vorbim de niște lucruri tehnice, de principiu, care ne fac mai responsabili cu cetățenii și cu țara noastră„, a precizat Bostan, răspunzând unei întrebări pe această temă.

El a adăugat că adoptarea acestei legi va contribui la ridicarea nivelului de încredere atât la nivel global, cât și regional, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, la Ministerul Comunicaţiilor: Sistemul de securitate CIBERNETICĂ din România are încă SLĂBICIUNI

„Dacă lipsește încrederea, toată lumea nu ar mai folosi cardurile bancare. Deci, acest nivel de încredere trebuie menținut și trebuie să fim prevăzători. Văzând ce se întâmplă în lume, în jurul nostru, văzând ce s-a întâmplat anul trecut, dacă analizezi aceste lucruri, nu poți sta cu mâinile în sân, ele trebuie luate cu prudență, cu grijă, dar ele trebuie să fie suficiente pentru a ne proteja. Niciodată nu există un sistem perfect de protecție, dar trebuie să facem ceea ce ține de noi”, a afirmat ministrul Comunicațiilor.

Pe de altă parte, Marius Bostan a precizat că nu trebuie confundat pachetul de legi supranumit „Big Brother” cu Legea securității cibernetice.

„Nu e vorba de pachetul de legi Big Brother. Este greșit înțeles. Pachetul Big Brother a fost un pachet de trei legi. Acum nu vorbim decât de o singură lege, de una din pachet, care se cheamă Legea securității cibernetice. Nu aș vrea să fie confundată cu legea care ținea de wi-fi sau de datele personale. Aceasta este Legea securității cibernetice. În lege sunt toate lucrurile scrise. Și partea care a fost cumva discutată și declarată neconstituțională a fost corectată, s-a ținut cont de observațiile Curții Constituționale și s-a revenit asupra lor”, a precizat ministrul.

Referitor la posibilitatea inițierii unor proiecte legislative în domeniul internetului, ministrul Bostan a spus că nu va emite, în acest an, reglementări despre acest domeniu.

„Participarea noastră la acest forum arată interesul pe care îl avem pentru acest domeniu. Intenționăm să continuăm acest tip de dezbatere de tip forum, la care să participe atât industria, cât și societatea civilă — cetățenii, bloggerii și toți cei interesați de guvernanța internetului. Nu vom emite reglementări despre acest domeniu, despre internet, fără o discuție prealabilă și o participare a tuturor actorilor interesați în domeniu. Pe parcursul acestui an nu avem în intenție să reglementăm acest domeniu, ci să discutăm și să ne fundamentăm opinia. Până acum, din păcate, România nu a fost extrem de prezentă în forurile mondiale care dezbat acest lucru, resursele au fost limitate„, a explicat ministrul.