Legile cerute de USR pentru susţinerea Guvernului Orban nu au fost introduse pe ordinea de zi. Reacţia lui Dan Barna

Biroul permanent al Camerei Deputaților a respins introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni a proiectelor promovate de USR pentru susţinerea Guvernului PNL: proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, inițiativa legislativă „Fără penali” și abrogarea recursului compensatoriu. Dan Barna spusese că adoptarea acestor legi de în Parlament poate testa majoritatea în jurul noului guvern liberal.

21 oct. 2019, 12:10
Legile cerute de USR pentru susţinerea Guvernului Orban nu au fost introduse pe ordinea de zi. Reacţia lui Dan Barna

USR a publicat, marți, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban, liderul formațiunii, Dan Barna, afirmând că mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vor cădea de acord în zilele următoare.

„USR consideră că soluția corectă, discutată și cu președintele, discutată și cu premierul desemnat, este aceea a alegerilor anticipate. Președintele României a decis, însă, că acestea nu sunt o soluție în acest moment. Am încercat apoi, și ați văzut zilele trecute, să verificăm dacă există o majoritate pentru susținerea propunerii de premier, ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament a dovedit că nu există această majoritate. Astăzi, am venit la consultări cu o propunere de acord politic, în care am introdus prioritățile pe care USR le consideră necesar a fi introduse în agenda viitorului guvern. Obiectivul alegerilor anticipate rămâne pe masă, în termen scurt după alegerile prezidențiale și după adoptarea bugetului de stat. Premierul desemnat a fost de acord, mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vom cădea de acord în zilele următoare”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

 

Documentul conține, potrivit USR, atât angajamentul celor două partide pentru înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiției, economiei, legislației electorale și mediului -, cât și condiții pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală.

 

„Nu în ultimul rând, USR a propus PNL ca ambele partide să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației prin eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat. În principiu, toate măsurile cerute de liderii USR au fost acceptate de premierul desemnat Ludovic Orban. Varianta finală a acordului politic va fi dată publicității în zilele următoare”, se arată în comunicatul USR.’

 

Redăm varianta de acord politic propusă liberalilor de USR:

 

„Acord politic

 

Uniunea Salvați România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de președinte

 

și

 

Partidul Național Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de președinte

 

încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

 

Citește și: Autoritățile au descins în forță! Pericol mare pentru români! Ce au găsit

 

Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:

 

Abrogarea Legii recursului compensatoriu

 

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție

 

Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020

 

Adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice

 

Citește și: Ce se va întâmplă cu pensiile românilor – Când se va face majorarea promisă în baza Legii pensiilor

 

Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:

 

Revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi

 

Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri

 

Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României

 

Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

 

Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

 

Citește și: Răsturnare de situație! Decizia luată de Ludovic Orban

 

Abrogarea OUG „Lăcomiei” 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor.

 

Desființarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) și plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.

 

Nu se vor crește taxe și impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.

 

Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

 

Citește și: Surse Guvernul pentru care Ludovic Orban negociază la sânge: Cine se regăsește pe lista miniștrilor

 

Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu și patrimoniu vor fi susținute cu prioritate:

 

Reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO.

 

Finalizarea și operaționalizarea aplicației Inspectorului Pădurii și a SUMAL și finațarea Inventarului Forestier Național ciclul 3.

 

Citește și: Lovitură pentru DNA! Sorina Matei lansează un atac devastator

 

Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri

 

Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului

 

Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

 

Cele două partide se angajează să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației, precum eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.

 

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, nu au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual și care nu au colaborat cu fosta Securitate.

 

USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la organizarea de alegeri anticipate.

 

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban”.


UPDATE Dan Barna, liderul USR, a acuzat un boicot PSD, UDMR şi Pro România după şedinţa Biroului permanent în care au fost respinse proiectele USR.

„Adevărata majoritate din Parlament la lucru: “Fără penali, alegeri locale în două tururi și abrogarea recursului compensatoriu, boicotate de PSD, UDMR și Pro România”

E majoritatea anti-reforme, e majoritatea care privește doar spre propriile interese, majoritatea toxică.

Împotriva lor luptăm.

Și nu ne oprim până nu câștigăm, a scris Barna pe Facebook.

La rândul său, Victor Ponta, liderul Pro România, a spus că nu există nicio Alianţă PSD – PRO – UDMR – Minorităţi, ci „doar o lecţie pentru USR care, din aroganţă sau din ignoranţă, nu inteleg să işi respecte electoratul şi regulile democratice”.

”ProRomânia susţine şi va vota pentru: abrogarea recursului compensatoriu în cazul infracţiunilor de violentă; pentru revenirea la sistemul de alegerea a primarilor din două tururi (aplicabilă însă, cel mai probabil, din 2024 ); legea care interzice ocuparea funcţiilor publice de către cei condamnaţi penal de un judecător ( nu “penalii”-că acum “penal” este Dan Bârnă , iar eu care sunt achitat de judecători aştept de câţiva ani scuzele celor care mă făceau “penal”)!. Vom vota aceste proiecte pentru că aşa considerăm că aşteaptă electoratul nostru – nu însă că aşa ne cer sau ne ameninţă Barna şi USR !”, a precizat Victor Ponta luni.

El consideră că Dan Barna şi USR ”au venit cu aceste proiecte ca un şantaj la adresa PNL în războiul lor absurd de ocupare (prin manipulare) a electoratului de dreapta-oricum proiectele erau blocate la Comisii şi nu pot fi votate până nu au raport-totul a fost doar UN JOC DE IMAGINE”

”Şi PRO România, şi UDMR şi Grupul Minorităţilor le-au dat o mică lecţie: “Nu aveţi majoritate, nu folosiţi voturile noastre ca să va bateţi cu PNL, nu şantajaţi PNL prin jocuri la Camera Deputaţilor, luptaţi-vă cât vreţi cu PNL dar nu vă bazaţi pe noi pentru asta!”, a mai scris Victor Ponta.

_______

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, a cerut în ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților includerea pe ordinea de zi de luni a proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, inițiativa USR „Fără penali”, precum și inițiativa legislativă privind transpunerea în lege a rezultatului referendumului pe justiţie.

Pentru includerea proiectului „Fără Penali” pe ordinea de zi a plenului Camerei au votat PMP, USR, PNL și minoritățile, iar Pro România și PSD s-au abținut.

La inițiativa alegerii primarilor în două tururi, PNL, USR și USR au votat pentru includerea pe ordinea de zi, iar Pro România și PSD s-au abținut. Minoritățile nu au votat propunerea PNL. Inițiativa „Fără penali”, cea a abrogării recursului compensatoriu și proiectul de lege pentu alegerea primarilor în două tururi de scrutin fac parte din lista de condiții impuse de USR pentru susținerea Guvernului PNL la votul din Parlamentul României.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului Orban ar putea fi testată în Parlament prin dezbaterea şi adoptarea celor trei proiecte de lege solicitate de partidul său – ‘Fără penali în funcţii publice’, abrogarea recursului compensatoriu şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Astăzi, în scurt timp, va avea loc comitetul liderilor, iar reprezentantul nostru va cere trecerea pe ordinea de zi a acestor proiecte de lege şi sperăm ca toţi parlamentarii care au susţinut moţiunea de cenzură să vină alături în susţinerea acestor iniţiative. Sunt proiecte pe care PSD le-a blocat în trecut. USR nu a solicitat beneficii sau funcţii, a solicitat nişte modificări de legislaţie prin care ar fi foarte clar pentru români că lucrurile intră într-o logică normală de însănătoşire a societăţii. Din acest punct de vedere, vom vedea ce se va întâmpla astăzi şi mâine în Parlament. Contăm foarte mult pe existenţa acestei majorităţi. Premierul desemnat, preşedintele României consideră că există o majoritate care poate să susţină această guvernare. Foarte bine, pe asta ne bazăm şi noi. În măsura în care vom putea adopta aceste proiecte vom putea să mergem mai departe fără niciun fel de problemă”, a spus Dan Barna, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, dacă nu există majoritate pentru adoptarea acestor proiecte, înseamnă că în continuare există „o criză politică majoră”, iar miza acestor două zile în Parlament este tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi.

„În momentul în care nu avem majoritate, nu ajungem în situaţia de vot (a Guvernului Orban – n.r.). Avem două zile în care putem testa dacă avem majoritate. Mâine după-amiază am o nouă întâlnire cu Ludovic Orban în care vom analiza ce s-a realizat din ce am discutat la întâlnirea anterioară. Vrem să se confirme că există această majoritate funcţională”, a menţionat Barna.