Legile fizicii sunt contrazise de o descoperire epocală. A fost detectat un flux mai rapid decât viteza luminii

Un flux care se aliniază cu axa câmpului magnetic al găurii negre Powehi și care a fost observat cu raze X timp de 5 ani, a surprins o serie de imagini succesive care u-a uimit pe cercetători, aceştia înregistrând o viteză mai mare decât cea a luminii.

10 ian. 2020, 10:19
Legile fizicii sunt contrazise de o descoperire epocală. A fost detectat un flux mai rapid decât viteza luminii

Fluxurile de material ejectat de Powehi, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Messier 87, circulă cu viteze care par să depășească de câteva ori viteza luminii. Numeroși astronomi au observat acest fenomen de zeci de ani, la diferite lungimi de undă, și pentru prima dată un grup dintre ei a reușit să măsoare cât de rapidă este deplasarea. Cercetătorul Ralph Kraft, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, a subliniat într-o declarație publicată de NASA la începutul acestei săptămâni că înregistrarea unor astfel de viteze extreme a fost posibilă datorită observațiilor cu raze X ale telescopului orbital Chandra.

Viteza a fost calculată pentru două noduri de interes deosebit pentru astronomi, situate în flux la aproximativ 900, respectiv 2.500 de ani lumină de gaura neagră. În acest scop, au fost utilizate imaginile radiografice realizate pe o perioadă de cinci ani, între 2012 și 2017, ceea ce a permis urmărirea mișcării în ambele noduri.

Informațiile colectate arată că în nodul cel mai apropiat de centru fluxul circulă cu o viteză incredibilă, care pare a fi de 6,3 ori mai mare decât viteza luminii, în timp ce cel mai îndepărtat ar fi de 2,4 ori mai mare decât viteza luminii. Oamenii de știință estimează, de asemenea, că cel mai rapid nod s-a decolorat sau a scăzut cu 70% în acea perioadă, din cauza pierderii de energie. De fapt, s-ar putea ca vitezele să fie mult mai mari în interiorul fluxului, Brad Snios, autorul principal al studiului, fiind de părere că particulele au aici o viteză „aproape de limita vitezei cosmice”, însă acest lucru nu poate fi susţinut cu date certe.

Una dintre legile de necombătut ale fizicii este aceea că nimic nu se poate mișca mai repede decât viteza luminii, mai amintește cercetătorul, astfel că el este nevoit să admită că este vorba de un „fenomen uimitor, numit mișcare superluminală”.

Powehi este gaura neagră care a fost fotografiată anul trecut în aprilie, fiind vorba de pruima fotografie a unei găuri negre.