Legislația pentru nomazii digitali ia avânt în România: fără taxe și contribuții pe salarii

Nomazii digitali din România ar putea beneficia de noi facilități, precum scutirea de taxe și contribuții pe salarii.

28 feb. 2023, 09:34
Legislația pentru nomazii digitali ia avânt în România: fără taxe și contribuții pe salarii
Nomazii digitali în România ar putea primi noi beneficii

Legislația cu privire la nomazii digitali ia avânt în România. Proiectul de lege privind regimul fiscal al nomazilor digitali ar putea fi votat marți, 28 februarie, de Camera Deputaților, for decizional.

Așadar, străinii care vin în România și lucrează de la distanță ar putea avea mai multe beneficii.

Ce beneficii vor avea nomazii digitali

Nomazii digitali nu vor fi obligați să plătească taxe în România, fiind considerați persoane care stau maximum 183 de zile pe teritoriul țării.

„Veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital definit potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din activitatea pe care o prestează in baza unui contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţiilor și poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţiilor, în condiţile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”, potrivit proiectului de lege.

Citește și: România, locul 3 în topul celor mai bune ţări unde să lucrezi de la distanţă. Între 111 state, suntem devansaţi doar de Portugalia şi Spania

Beneficii pentru nomazii digitali:

  1. Stabilirea regimului juridic iscal al nomadului digital;
  2. Scutirea de plata impozitului pe venit;
  3. Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate.

„Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea si completarea legislaţiei fiscale române, în vederea reglementării unui regim juridic de natură fiscală clar definit și aplicat nomazilor digitali, precum și asigurarea unui tratament fiscal avantajos al veniturilor obținute de aceștia pe perioada în care se află pe teritoriul României pentru ca tara noastră să beneficieze de cât mai multe resurse financiare aduse direct în economie prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali aici, în România”, 

se arată în expunerea de motive a proiectului.

Lege pe model portughez

Maria Gabriela Horga, deputat liberal și vice-președinte al comisiei de buget-finanțe spune că, proiectul aflat pe masa deputaților are ca scop clarifcarea regimului fiscal pentru nomazii digitali pentru a evita dubla impozitare a acestora. Aceasta spune că prezenta cât mai multor nomazi în România va duce la obținerea de resurse financiare aduse direct în economia țării.

„Legea mea privind regimul fiscal al nomazilor digitali a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Am iniţiat acest proiect de lege, împreună cu colega mea, Diana Buzoianu. Clarificăm regimul fiscal al nomazilor digitali pentru a evita dubla impozitare a acestora. Propunerea urmează să fie votată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional”, transmite Horga, inițiatorul proiecului.

Citește și: Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru abuzul sexual asupra minorilor prevăzute de un proiect de lege aprobat de Senat

Ce sunt nomazii digitali

„Nomadul digital este o persoană care călătoreşte şi, în acelaşi timp, lucrează dintr-o ţară străină prin intermediul internetului”, explică deputatul PNL.

„În ultimii ani, numărul acestora a crescut la nivel mondial. Au crescut şi beneficiile pe care le pot obţine statele prietenoase cu nomazii digitali. Prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie. Pandemia a accelerat fenomenul lucrului de la distanţă şi tot mai multe ţări au adoptat sau urmează să adopte facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe lucrătorii de la distanţă”, mai spune Horga.

Aceasta mai explică și că „Portugalia a aprobat recent o viză specială pentru lucrătorii digitali şi facilităţile îi atrag pe nomazii digitali atât în oraşe precum Lisabona şi Porto, cât şi pe insula Madeira, unde a fost înfiinţat un sat nomad digital”.