Legislative în Letonia: Partidul Armonia, prorus, a câştigat alegerile

Partidul prorus Armonia (social-democrat) a câştigat alegerile legislative din Letonia, devasându-i pe populişti, dintre care unii nu exclud să formeze o coaliţie cu respectiva formaţiune, relevă rezultatele definitive făcute publice duminică. 

07 oct. 2018, 06:21
Legislative în Letonia: Partidul Armonia, prorus, a câştigat alegerile

Partidul prorus Armonia (social-democrat) a câştigat alegerile legislative din Letonia, devasându-i pe populişti, dintre care unii nu exclud să formeze o coaliţie cu respectiva formaţiune, relevă rezultatele definitive făcute publice duminică, transmite AFP.

Partidul Armonia a ieşit pe primul loc, cu 19,9% din voturi, urmat de formaţiunea populistă KPV LV (14,06%) – care susţine că poate colabora cu toate partidele, fără ‘linie roşie’ – şi de Noul Partid Conservator (13,6%), de asemenea populist, potrivit news.ro.

Ele sunt urmate de o nouă alianţă liberală Dezvoltare/FOR, cu 12%, Alianţa Naţională (dreapta) – 11%, Verzii şi Ţărăniştii (centru-dreapta) ai premierului în exerciţiu Maris Kucinskis – 10% şi Noua Unitate (centru-dreapta) – 6,7%.

Conform previziunilor televiziunii publice în privinţa distribuirii mandatelor, Armonia ar urma să obţină 24, iar KPV LV, considerat ca potenţialul său partener, 15. Cele două, cu un total de 39 de mandate, ar fi totuşi departe de majoritatea de 51 de mandate într-un legislativ cu 100 de locuri.

Partidul Armonia, popular în rândul importantei minorităţi rusofone şi care a câştigat al patrulea său scrutin legislativ, nu a putut să formeze guvernul la precedentele trei victorii, niciunul dintre celelalte partide neacceptând să se alieze cu această formaţiune care a avut în trecut încheiat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. Armonia a ieşit discret din acest acord anul trecut.

Liderul formaţiunii, primarul capitalei Riga, Nils Ušakovs, şi-a exprimat sâmbătă seară ambiţia de a reuşi, de această dată, ca partidul său să intre la guvernare, potrivit Agepres.

„Nicio formulă de coaliţie care să poată părea stabilă şi capabilă (să guverneze) nu este posibilă fără Armonia”, a declarat Ušakovs pentru agenţia LETA, comentând rezultatele. „Dacă nu, aţi putea avea o coaliţie de xenofobi şi de susţinători ai drepturilor homosexualilor, iar un astfel de guvern nu ar rezista decât două sau trei săptămâni”, a adăugat el.

Însă un legislativ fragmentat între şapte partide oferă multiple posibilităţi de coaliţie, care vor face mai întâi obiectul unor contacte informale între liderii lor.