Legume româneşti cu gust exotic, la Buzău. Roşia cu gust de ananas sau pepenele cu gust de coniac

Cercetătorii români fac experimente din ce în ce mai neobișnuite. Roşia în formă de banană ori cu gust de ananas, castravetele amar, recomandat pentru diabetici, sau pepenele cu gust de... coniac. Toate sunt rodul Staţiunii de Cercetare din Buzău.

30 iul. 2015, 12:59
Legume româneşti cu gust exotic, la Buzău. Roşia cu gust de ananas sau pepenele cu gust de coniac

Seminţele din care s-a obţinut castravetele amar au fost aduse din Tibet în urmă cu 25 de ani, scrie digi24.ro. Cercetările au început în 1996 și s-au finalizat 10 ani mai târziu.

La începutul acestui an produsul a fost omologat și a primit și brevet. Cei care vor să mânânce acest soi de castravete îl pot cumpăra cu un 1 leu kg de la magazinul Stațiunii.

„O să cumpăr pentru soția mea pentru că are diabet și cred că o să fie foarte bun” spune un cumpărător.

Citeşte şi A pus o felie de pepene pe GRĂTARUL încins. Pare ciudat, dar rezultatul e DELICIOS. Uite reţeta

O altă legumă aclimatizată în serele stațiunii este roșia cu gust de ananas.

„Este deosebită prin gust, deci numai putem să-i spunem roșie. Îi spunem tomată tip ananas datorită gustulului deosebit. Din păcate gustul, aroma nu pot fi filmate, deci ar trebui să mă credeți pe cuvânt” spune o buzoiancă.

De gustul plăcut al roșiei au rămas uimiți și clienții fideli ai Stațiunii.

„E foarte bună, are gust de ananas și e excepțională. Nu am mai mâncat astfel de roșii, e prima dată. Îmi plac foarte mult” declară o clientă.

De-a lungul timpului cercetătorii stațiunii buzoiene au reușit să aclimatizeze peste 1.000 specii de legume și plante precum busuiocul pentru limonadă, roșia gogoșar, roșia neagră, roșia tip banană cu un conținut bogat de vitamina C, vânăta albă, ardeiul negru și pepenele cu gust de coniac.

„Fructul este lung și se termină mucron. Este foarte gustos. Aceasta are forma de gogoșar și de ardei și ceea ce este important, poate fi decapat și folosit în locul ardeiului” spune un angajat al staţiunii.

„Miroase frumos. Nu știu…A lămâie.. ..A lămâie și a busuioc” declară un client.

Chiar dacă aceste legume au fost adaptate la un mediul din ţara noastră, cultivatorii sunt reticenți și preferă să cumpere de la Stațiune produsele tradiționale. Asta deoarece lipsește piața de desfacere.

Adrian Pandele, agricultor: „Aș fi tentant doar pentru sănătatea familiei mele. Dacă aș găsi cumpărători cu siguranță aș face, dar pentru noi este o afacere, o plăcere combinată cu afacere, dar nu cred nu că pot să vând așa ceva, nu am cui, aș fi tentat”.

Citeşte şi S-au inventat algele cu gust de bacon

În prezent, cercetătorii stațiunii au în lucru alte 6 produse noi pentru a fi omolgate. Lipsește, însă, finanțarea.

Costel Vânătoru, cercetător Stațiunea Legumicolă Buzău: „Noi vorbim de aceste creații însă nu avem posibilitatea să le omologăm pe toate. După cum știți cercetarea este lăsată de isbeliște, nu este finanțată de la bugetul de stat”.

În această primăvară Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău a vândut cinci miliarde de fire de material săditor în toată țara.