Leii sunt în pericol de dispariţie în Africa. În două decenii, numărul lor se va reduce la jumătate

Din cei aproximativ 20.000 de lei care populează în prezent continentul african, aproape jumătate ar putea dispărea în următorii 20 de ani, se arată într-un studiu publicat recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

27 oct. 2015, 18:36
Leii sunt în pericol de dispariţie în Africa. În două decenii, numărul lor se va reduce la jumătate

Studiul, desfășurat tip de 20 de ani pe 47 de populații diferite de lei, trage un semnal de alarmă: numărul lor scade peste tot, în afară de câteva țări din sudul continentului — Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. Cercetătorii apreciază că la mijlocul secolului trecut existau în Africa de zece ori mai mulți lei decât în prezent, respectiv 200.000. „Leul supraviețuiește astăzi doar pe 25% din aria lui de răspândire istorică„, spune dr. Philipp Henschel de la ONG-ul american de protecție a felinelor „Panthera”, coautor al raportului.

Citeşte şi Jaguar prea leneş să facă sex, expulzat dintr-o grădină zoologică

Situația cea mai critică se înregistrează în Africa occidentală și centrală, unde cercetătorii, bazându-se pe evoluția marilor feline din 1990, apreciază că jumătate din lei ar putea dispărea în următorii 20 de ani. În regiunile menționate subzistă doar două mari populații de feline — una de 350 de exemplare în complexul W-Arly-Pendjari, la granița dintre Benin, Burkina Faso și Niger, și cealaltă, de 250 de lei, în complexul Bénoué din Camerun.

În Africa occidentală, leul este considerat deja „în pericol critic de dispariție” pe lista roșie a Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (UICN), însă cercetătorii speră să convingă ONG-ul să îl claseze în aceeași categorie și în Africa centrală și orientală (unde este apreciat doar ca „vulnerabil”).

Citeşte şi Populaţiile de animale marine au scăzut cu jumătate în ultimii 40 de ani

Dispariția leilor se datorează în principal concurenței pe care le-o fac oamenii: zone de vânătoare ale felinelor sunt transformate în terenuri agricole sau pășuni, vânatul (antilope, bivoli) care le servește drept hrană este ucis de vânători, leii fiind ei înșiși urmăriți de fermierii care vor să își protejeze animalele.

Leii sunt uciși — într-o măsură mai mică — pentru piele și oase, utilizate la producerea unor medicamente asiatice în locul oaselor de tigru, care au ajuns foarte rare.

„Protejarea animalelor necesită eforturi mari și îndeosebi bani”, arată dr Henschel, dând ca exemplu parcul Kruger din Africa de Sud, care beneficiază de importante resurse financiare publice, pe care „le investește în protecția animalelor”.

Un recent studiu a arătat că sunt necesari circa 2.000 de dolari pe kilometru pătrat pentru protejarea eficientă a leilor, însă majoritatea ariilor protejate beneficiază de sume de 100 de ori mai mici sau nu investesc suficient„, a încheiat dr Henschel.