Lenovo interzis în Germania. Decizia de ultimă oră a tribunalului

Pe 11 mai 2024, o nouă evoluție în disputa continuă privind brevetele între Lenovo, Motorola și InterDigital a ieșit la iveală. Conform deciziei instanței, vânzările mai multor dispozitive Lenovo și Motorola care utilizează module WWAN, cruciale pentru conectivitatea la internet mobil, sunt acum interzise în Germania.
Mircea Filipescu
12 mai 2024, 20:13
Lenovo interzis în Germania. Decizia de ultimă oră a tribunalului

Această interdicție afectează nu numai smartphone-urile Motorola, ci și gama mai largă de dispozitive mobile Lenovo. Acest lucru include tabletele și laptopurile care folosesc rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G. În prezent, site-ul german al Motorola nu listează niciunul dintre smartphone-urile sau tabletele sale la vânzare. Acesta are doar câteva accesorii care nu utilizează tehnologia contestată.

Contextul disputei în care este implicată compania Lenovo

Disputa se centrează în jurul termenilor de licențiere pentru tehnologia WWAN utilizată în produsele Lenovo. Aceasta include modelele recent lansate de smartphone-uri, cum ar fi Edge 50 Ultra. Aceste dispozitive folosesc tehnologia pentru care InterDigital deține brevete. Au apărut neînțelegeri cu privire la taxele pe care Lenovo ar trebui să le plătească pentru utilizarea lor. InterDigital susține că Lenovo nu a îndeplinit cerințele sale pentru taxe de licențiere corecte și rezonabile. Acest lucru i-a determinat să caute recurs legal. Lenovo, pe de altă parte, susține că termenii InterDigital nu sunt corecți și intenționează să atace decizia.

Disputa își are rădăcinile în lumea complexă a patentelor esențiale pentru standarde (SEPs) și a termenilor de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii (FRAND). SEPs sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile, iar companii precum InterDigital dețin multe dintre aceste patente. Lipsa unor prevederi specifice privind ceea ce înseamnă principiul FRAND în cadrul UE lasă loc pentru interpretare și dispute suplimentare. Neînțelegerile se axează adesea pe interpretarea a ceea ce constituie termeni de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii. Germania a devenit un punct central pentru aceste dispute datorită cadrului său legal favorabil reclamantului pentru litigiile privind brevetele. Curțile țării au emis mai multe interdicții împotriva companiilor precum Lenovo și Motorola, interzicându-le să vândă dispozitive care, presupus, încalcă SEPs.

Decizia Instanței

Tribunalul Districtual I din München a decis în favoarea InterDigital în luna mai, determinând o aplicare imediată a interdicției după ce reclamantul a depus o garanție de patru milioane de euro. Decizia instanței interzice Lenovo să vândă, să ofere sau să importe orice dispozitive cu module WWAN, inclusiv smartphone-uri, tablete și laptopuri care utilizează rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G.

Impactul asupra Consumatorilor și Comercianților Pentru consumatorii germani, impactul interdicției devine treptat evident. Deși Lenovo și Motorola Mobility au încetat să listeze produsele afectate pe site-urile lor germane, unii comercianți continuă să vândă stocurile existente. Odată ce aceste stocuri se epuizează, pot apărea penurii și probleme de livrare.

Implicații Mai Largi

Această luptă legală nu este izolată, ci face parte dintr-un model mai larg de dispute privind așa-numitele patente esențiale pentru standarde, care sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile. Neînțelegerile se axează adesea pe interpretarea a ceea ce constituie termeni de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii – o chestiune încă nu clar definită în legislația europeană. Această situație subliniază tensiunile în curs de desfășurare în industria tehnologică globală privind licențierea patentelor, cu Germania devenind un punct central.

Concluzii

Disputele actuale pun în lumină dificultățile întâmpinate de companiile din industria tehnologică în stabilirea unor standarde clare și juste pentru licențierea tehnologiilor esențiale. Acestea afectează nu numai părțile implicate în litigiu, ci și consumatorii și întregul mediu de afaceri.

În trecut, dispute similare au avut loc între InterDigital și alte companii din industria telecomunicațiilor. De exemplu, anul trecut, Curtea Superioară din Marea Britanie a decis că taxa de licențiere pentru patentele InterDigital nu ar trebui să depășească 0,175 dolari pe dispozitiv. Această decizie a fost parte a unei bătălii mai largi privind principiul FRAND în licențierea brevetelor.

Viitorul disputei pare să fie plin de provocări și incertitudini. Urmează să aibă loc noi confruntări legale, iar negocierile pentru rezolvarea problemelor legate de termenii de licențiere FRAND și taxele pentru patente vor continua. În prezent, atenția este îndreptată spre Londra, unde Curtea de Apel din Marea Britanie va analiza decizia extinsă privind FRAND dată de judecătorul James Mellor. Lenovo a inițiat un al doilea proces FRAND în această bătălie, cerând Curții Supreme din Marea Britanie să stabilească o rată de licențiere globală pentru întregul portofoliu al InterDigital, inclusiv patentele de implementare, precum și SEPs.

Citește și: Apple introduce ”buletinul electronic”. Utilizatorii își vor putea folosi actul de identitate sau permisul de conducere direct de pe iPhone și Apple watch

Spynews
Bogdan, tânărul care a murit după ce a intrat cu maşina într-o cisternă încărcată cu benzină era poliţist. În trecut, ar mai fi încercat să își pună capăt zilelor
Bzi.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!”
Fanatik.ro
Locul din România unde poți cumpăra o casă cu aproape 1.000 de lei. Puțini români știu de el, deși prețurile de aici sunt foarte mici
Capital.ro
Permisul suspendat pentru 3 luni de zile. Șoferii au interzis. Noile limite de viteză
Playtech.ro
Te SPERII! Cum arăta Valentina Pelinel la 20 de ani. ȘOC TOTAL pentru Cristi Borcea
DailyBusiness
Românii care primesc pensii mai mari cu 50% înainte de recalculare. Decizia care îi avantajează
Adevarul
Premieră pe piața medicală din România. Tehnologie unică în lume de înlocuire totală a danturii în doar cinci zile
Spynews
Poliţist din Cluj-Napoca, reţinut după ce ar fi primit 12.000 de euro mită. A fost pus să distrugă un proces verbal
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod portocaliu de furtuni severe în multe zone din țară! Care sunt județele vizate 
Evz.ro
Urmează zile grele pentru acești nativi. Sănătatea le poate fi afectată serios
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la ce s-au certat milionarii
wowbiz.ro
Bogdan a murit carbonizat după ce mașina pe care o conducea s-a izbit puternic de o cisternă plină cu benzină! Familia îl căuta neîncetat, fără să știe ce se întâmplase, de fapt, cu el: „Să fii bine acolo sus”
Cancan.ro
Ce a făcut Daniela Crudu după ce a devenit mămică pentru a doua oară. A intrat în revizie, iar noi am prins-o în flagrant”
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Oana Lis a adus un alt bărbat în casa în care locuiește alături de Viorel Lis. Cine este și care este motivul pentru care a venit
Capital.ro
Obligatoriu în orice bloc din România. Asociațiile de proprietari nu pot încălca noua lege
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
stirilekanald.ro
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
substantial.ro
Salariul lui Edi Iordănescu la Naționala României dezvăluit înainte de EURO 2024
MediaFlux
AJUTOARE de stat pentru PENSIONARI: ALIMENTE și HAINE. Guvernul a aprobat
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'