Leonard Orban, fratele lui Ludovic Orban, a fost eliberat din funcţie de Klaus Iohannis

În aceeaşi zi, Ludovic Orban a demisionat din grupul parlamentar al PNL, partid pe care l-a condus până luna trecută.

26 oct. 2021, 12:40
Leonard Orban, fratele lui Ludovic Orban, a fost eliberat din funcţie de Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 octombrie 2021, decretul privind eliberarea la cerere din funcția de consilier prezidențial a domnului Leonard Orban, la data de 1 noiembrie 2021, în vederea pensionării.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru excepționala carieră profesională, pentru contribuţia avută la susținerea proiectului european al României şi pentru implicarea în modernizarea şi eficientizarea Administrației Prezidențiale, Președintele României a decis conferirea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Leonard Orban.

Ludovic Orban a demisionat din grupul parlamentar PNL: „Nu accept să sufăr o operaţie de lobotomie”

Leonard Orban este fratele fostului lider PNL, Ludovic Orban. Coincidență sau nu, astăzi, Ludovic Orban s-a dezafiliat de la grupul PNL din Camera Deputaților și a lansat un atac dur la adresa președintelui Klaus Iohannis.

Leonard Orban era consilier prezidențial pe afaceri europene de la începutul primului mandat al lui Klaus Iohannis la Cotroceni, respectiv din ianuarie 2015.

Leonard Orban este absolvent al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii din Braşov şi al Facultăţii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În prezent, este profesor asociat în cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti.

Între mai 2001 şi aprilie 2005, Leonard Orban a fost negociator adjunct şi, ulterior, negociator şef cu Uniunea Europeană. Este semnatar al Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană (25 aprilie 2005, Luxemburg). A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, în perioada decembrie 2004 – decembrie 2006.

În ianuarie 2007, Leonard Orban a devenit primul comisar român. Între ianuarie 2007 şi februarie 2010 a îndeplinit funcţia de membru al Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul multilingvismului.În perioada 2010 – septembrie 2011, Leonard Orban a fost Consilier prezidenţial pentru Afaceri europene în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Între septembrie 2011 şi decembrie 2012, a fost ministrul Afacerilor europene, responsabil cu domeniul afacerilor europene şi al fondurilor europene. Este autor a numeroase articole şi studii publicate atât în presa românească, cât şi în cea internaţională, privind afacerile europene şi domeniul multilingvismului. În 2002 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia adusă la aderarea României la NATO. Leonard Orban a fost numit Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.

Potrivit ultimei declarații de avere a lui Leonard Orban putem observa că demnitarul este proprietarul a trei terenuri, două intravilan (unul dintre ele agricol) și unul agricol extravilan. De asemenea, fratele președintelui Camerei Deputaților deține și o casă pe care a cumpărat-o în anul 2017, cu o suprafață de 245 de metri pătrați, trei mașini și o colecție impresionantă de tablouri care valorează nici mai mult nici mai puțin de 50.000 de euro.

În ceea ce privește onorariul său, Leonard Orban încasează anual 153.821 lei pentru funcția de consilier prezidențial de la Palatul Cotroceni. Cu alte cuvinte, demintarul câștigă lunar suma frumoasă de 12.800 lei, total la care se adaugă celor 17.500 lei câștigați anual din postura de cadru didactic asociat la Universitatea Româno-Americană.

Fratele lui Ludovic Orban are, conform declarației sale de avere, șase conturi bancare deschise, trei în lei și o altă jumătate în euro, unde demnitarul a strâns sume colosale de circa 185.000 euro și 33.000 lei. La împrumuturi acordate în nume personal, consilierul prezidențial apare cu un împrumut de 43.100 euro către o firmă.

Fostul lider liberal Ludovic Orban, fost preşedinte al Camerei, şi-a anunţat marţi în plen retragerea din grupul deputaţilor PNL, decizia în acest sens fiind luată încă de săptămâna trecută. El a declarat că ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni depăşeşte orice imaginaţie, fiind creată o criză politică artificial şi fiind făcut praf un partid. Orban a precizat că nu îşi dă încă demisia din PNL. Fostul lider liberal a lansat atacuri dure la adresa actualului lider Florin Cîţu şi a preşedintelui Klau Iohannis. ”PNL trebuie să se întoarcă cu spatele la chiriaşul de la Cotroceni”, a afirmat Orban.

Florin Cîţu neagă informaţia conform căreia Nicolae Ciucă ar fi primit mandat de la Iohannis pentru noi negocieri: „Premierul propus de PNL poate fi mandatat doar de PNL”