Letonia aderă la zona euro începând de la 1 ianuarie 2014

Letonia aderă la zona euro la 1 ianuarie 2014. La această dată, euro înlocuieşte lats-ul la cursul de schimb fix de 1 EUR = 0,702804 LVL. Va exista o perioadă de două săptămâni în care ambele monede se vor afla în circulaţie, populaţia urmând să primească, în mod normal, la casă restul în euro. Lats-ul încetează să reprezinte un mijloc legal de plată la 15 ianuarie 2014.

06 dec. 2013, 21:55
Letonia aderă la zona euro începând de la 1 ianuarie 2014

Decizia aderării Letoniei la zona euro a fost luată la începutul lunii iulie din acest an, de către Consiliul Uniunii Europene.

Astfel, zona euro va cuprinde de anul viitor 18 state membre, Letonia având la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a se pregăti de schimbarea monetară.

Extinderea zonei euro vine într-o perioadă cu ani tulburi pentru spaţiul monedei unice, pe fondul crizei economice cu un puternic risc de contagiune din Grecia, Cipru, Italia, Spania şi Portugalia, respectiv periferia zonei euro.

Şi România se numără printre statele care aspiră să adopte moneda europeană odată ce vor fi atinse criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Totuşi, în ultimii ani, acest obiectiv a fost amânat, pe motiv că ţara noastră nu îndeplineşte încă majoritatea criteriilor necesare aderării la zona euro.
La finele lunii martie, premierul Victor Ponta a declarat că 1 ianuarie 2019 reprezintă “un obiectiv destul de realist” pentru adoptarea monedei euro de către România.

VEZI SI:

Victor Ponta: Cel mai realist termen de adoptare a monedei euro este 2018 VIDEO