Letonia are un nou preşedinte

Ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis, membru al partidului ecologist, a fost ales miercuri președinte al țării, cu voturile a 55 din cei 100 de membri ai parlamentului de la Riga, relatează AFP.

03 iun. 2015, 16:41
Letonia are un nou preşedinte

Raimonds Vejonis, în vârstă de 48 de ani, care poate revendica titlul de primul șef de stat ecologist din Uniunea Europeană, a declarat că ‘va face tot posibilul pentru a continua să amelioreze securitatea Letoniei și bunăstarea țării în întregul ei’, potrivit Agerpres.

În calitate de ministru al apărării, el a avut poziții foarte ferme față de Rusia, ale cărei ambiții au provocat îngrijorare în întreaga regiune. El îi urmează în funcție lui Andris Berzins, ales în 2011 și care nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Noul președinte, care a fost biolog înainte de a intra în politică, s-a născut în Rusia în apropiere de Pskov, unde tatăl său activa în armata sovietică.

Vejonis a fost numit în 2002 ministru al mediului, păstrând acest portofoliu în mai multe guverne ale coaliției, până în 2011. El a intrat în parlament în 2006 pe lista alianței populiste a Verzilor și Țăranilor, care cuprinde partidul ecologist al cărui membru este.

Numit ministru al apărării în ianuarie 2014, el a dat dovadă de foarte multă fermitate față de Rusia în contextul conflictului ucrainean.

Președintele Letoniei este comandant al forțelor armate, îl nominalizează pe prim-ministru și exercită oficiul de promulgare a legilor.