Leul Cezar, salvat în urmă cu patru ani de la Zoo Tecuci, a murit FOTO şi VIDEO

Leul Cezar, salvat în urmă cu patru ani de la grădina zoologică din Tecuci de asociaţia Vier Pfoten, a murit în rezervaţia africană Lionsrock. Felina a fost ţinută 16 ani în condiţii mizerabile, într-o cuşcă minusculă cu podea de ciment.

07 feb. 2013, 11:19

Rezervaţia pentru feline mari Lionsrock a marcat o săptămână tristă: toată lumea şi-au luat adio de la bătrânul Cezar, leul în vârsta de 20 de ani salvat în 2009 de la Grădina Zoo din Tecuci, transmite Vier Pfoten. Momentul a fost cu atât mai trist cu cât Cezar s-a stins la numai trei săptămâni după ce a pierdut-o pe companioana lui, Carmen, ambii fiind cei mai vârstnici oaspeţi de la Lionsrock.

Cezar şi Carmen şi-au petrecut ultimii ani de viaţa în linişte şi condiţii bune la Lionsrock, după ce Vier Pfoten i-a salvat de la o viaţa în mizerie. Totuşi, din cauza vârstei şi a condiţiilor improprii în care au fost ţinuţi ani la rândul, starea lor de sănătate s-a deteriorat. Specialiştii rezervaţiei au decis să-i ofere lui Cezar şansa de a se stinge în pace şi în demnitate.

Până să ajungă să se bucure de libertatea şi spaţiile întinse de la Lionsrock, Cezar îşi petrecuse cei 16 ani de viaţa pe o podea de ciment, într-o cuşcă mică şi insalubră de la Zoo Tecuci. Asemeni lui Cezar, mii de lei şi tigri trăiesc uitaţi şi umiliţi în grădinile zoologice sau circurile ambulante din întreaga lume. Cezar a fost descoperit de Vier Pfoten România, medicii fiind uimiţi de faptul că felină încă mai trăia, în acele condiţii. Era subnutrit şi pierduse jumătate din coamă deoarece fusese sterilizat, şi nu vasectomizat, aşa cum era recomandabil. Medicii Vier Pfoten l-au ţinut sub observaţie şi i-au acordat îngrijiri pentru că animalul să facă faţa lungului drum până la Lionsrock, în Africa de Sud.

După două zile de drum, pe 13 martie 2009 Cezar a făcut timid primii săi paşi pe pământul Africii, unde urma să ducă o viaţa demnă, în condiţii adaptate nevoilor speciei lui. În ciuda trupului sau fragil şi a carenţelor grave de care suferea, voinţă de a trăi a lui Cezar a fost impresionantă. În câteva săptămâni, leul şi-a revenit spectaculos. Pentru prima oară în viaţa lui păşea pe pământ, şi nu pe ciment, se tăvălea prin iarbă şi tufişuri, sub generosul soare african, alături de nouă lui prietenă, Carmen.

„Multă lume nu a aflat încă de suferinţele la care sunt supuse felinele mari, în lumea întreaga. Mullte sunt crescute în captivitate, fiind exploatate pentru turism, vânătoare sau traficul de organe şi părţi ale corpului. Abia veniţi pe lume, puii suferă din cauza separării premature de mame. Apoi trăiesc în condiţii nenaturale, chinuitoare, părăsind la final o lume plină de suferinţe şi dominată de oameni. Povestea lui Cezar a fost deja împărtăşită miilor de vizitatori care s-au perindat pe la Lionsrock, aceştia lăsându-se inspiraţi şi impresionaţi de curajul şi puterea dovedite de un animal al cărui spirit nu a putut fi învins. Vom continua să spunem povestea lui Cezar, să-i onorăm viaţa şi să învăţăm ceva din curajul lui. Ea ne face cu-atât mai hotărâţi în eforturile de a pune capăt abuzurilor la care sunt supuse aceste feline impresionante”, transmite asociaţia Vier Pfoten.

Cezar a fost principalul protagonist al clipului I’M A LION, una dintre cele mai impresionante pledoarii pentru demnitatea şi respectul la care au dreptul felinele mari.